1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

ECB lämnar räntan oförändrad

Europeiska centralbanken (ECB) beslutade som väntat att lämna den viktigaste styrräntan oförändrad på 1,00 procent i dag. Banken skrev samtidigt upp sin inflations- och BNP-prognos för euroområdet. (TT)
Nyheter • Publicerad 2 september 2010
Foto: Scanpix

Europeiska centralbanken (ECB) beslutade som väntat att lämna den viktigaste styrräntan oförändrad på 1,00 procent på torsdagen.

Inför beskedet hade räntorna på lån mellan europeiska banker överlag fortsatt den månadslånga färden nedåt. Många bedömare räknar med att ECB:s Jean Claude Trichet senare på torsdagen meddelar att banker i krisländer som Spanien, Irland och Grekland får fortsatt likviditetsstöd året ut.

Banken skrev samtidigt upp sin inflations- och BNP-prognos för euroområdet. Eurozonens ekonomi väntas växa med 1,6 procent i år och med 1,4 procent under 2011. Enligt Trichet var det bland annat starkare tillväxt under andra kvartalet samt en god utveckling under sommarmånaderna som fått centralbanken att höja prognosen.

ECB:s höjer samtidigt sin prognos för inflationen, och tror på en något större ökning av konsumentpriserna med mellan 1,5-1,7 procent i år och med mellan 1,2-2,2 procent nästa år. I juni trodde ECB på en ökning med mellan 1,4-1,6 procent i år och med mellan 1,0 och 2,2 procent nästa år.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.