1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Ikea når fler på nätet - lyfter försäljningen

Sex miljoner sålda Billy-bokhyllor på ett år bidrar till Ikeas globala försäljning det senaste verksamhetsåret på 405 miljarder kronor. Försäljningen ökade med 4,5 procent under perioden - näthandel och expansion står för nästan hela tillväxten.(TT)
Publicerad 10 oktober 2018
””

Verksamhetsåret avslutades den sista augusti och för hela Ikea ökade försäljningen med 4,5 procent jämfört med verksamhetsåret före.

””

Över 950 miljoner besök har gjorts i 422 varuhus. Och möbeljätten ska fortsätta att expandera. I nuläget planeras det för 15 nya varuhus under året, bland annat i Mexiko, Ukraina och Filippinerna. Ikeas 423:e butik öppnade i Bahrain i september.

””

Miljardtals nätbesök

Människor i ungefär två tredjedelar av Ikeas över 50 marknader erbjuds nu näthandel och under det senaste året har Rumänien, Malaysia och Belgien lagts dit. Totalt har det gjorts 2,5 miljarder besök på Ikeas sajter, enligt företaget.

Samtidigt står e-handeln för en liten andel, fem procent, av den totala försäljningen.

””

Storbritannien före

Med 367 av varuhusen och 30 av marknaderna är Ikeakoncernen den i särklass största franchisetagaren. Vd och koncernchef Jesper Brodin lyfter bland annat fram att e-handeln ökat stort för koncernen under förra verksamhetsåret.

””

Hemma i Sverige är e-handelsandelen 10 procent, medan den utgör 16 procent i Storbritannien.

””

Vill nå fler

Något som skiljer inköp i varuhus och på nätet är graden av impuls bland kunderna. E-handeln är mer förknippad med planerade inköp och i varuhusen är det mer impuls, enligt Torbjörn Lööf.

””

Indien och Lettland är två nya marknader det senaste verksamhetsåret och bland de 422 varuhusen är 19 nyöppnade.

””

Målet för Ikea är att nå tre miljarder människor om knappt sju år - och i dag bedömer möbelföretaget att siffran är 750 miljoner.

””

TT