1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Centralbanker pumpar in pengar

Federal Reserve och Europeiska centralbanken pumpar tillsammans med en rad andra centralbanker in mycket stora belopp i det finansiella systemet. Beskedet fick Stockholmsbörsen och flera andra börser att stiga rejält./TT
Nyheter • Publicerad 11 mars 2008
Foto: Scanpix

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve har tillsammans med Bank of Canada, Bank of England, Europeiska centralbanken (ECB) och Schweiz centralbank vidtagit specifika åtgärder för att möta den ansträngda likviditetssituationen på marknader för upplåning.

Det skriver svenska Riksbanken i ett pressmeddelande.

"Riksbanken välkomnar åtgärderna som syftar till att säkerställa fortsatt fungerande internationella finansiella marknader", skriver Riksbanken.

Federal Reserve (Fed) kommer att låna ut upp till 200 miljarder dollar, motsvarande drygt 1 200 miljarder kronor, i form av räntebärande statspapper till aktörer på penningmarknaden. Åtgärden är tänkt att öka likviditeten på penningmarknaderna och därmed bidra till att finansmarknaderna generellt fungerar bättre, skriver Fed i ett pressmeddelande.

Centralbankernas åtgärder fick genast marknaderna på bättre humör. Börskurserna i Europa steg brant. Stockholmsbörsen hade klockan 14.45 stigit med 1,7 procent. Dollarn återhämtade sig också något.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.