1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Carnegie tar över HQ Bank

Carnegie köper HQ Bank av HQ för 268 miljoner kronor. Likvidatorn Björn Riese säger att kundernas pengar är skyddade och att alla tillstånd finns. Banken fusioneras nu in i Carnegie och öppnas igen på måndag. (TT)
Nyheter • Publicerad 3 september 2010
Foto: Scanpix

Carnegie köper HQ Bank av HQ för 268 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande från HQ.

HQ Bank är fortfarande formellt i likvidation, men till följd av Carnegies förvärv kan verksamheten bedrivas till dess att verksamheten fusionerats med Carnegie, skriver FI i ett pressmeddelande där inspektionen även bekräftar att den godkänt affären.

Björn Riese, likvidator i HQ bank, säger på en presskonferens att bankens likviditet är garanterad.

Enligt Riese kommer banken nu att fusioneras in i Carnegie och öppnar på måndag. Samtliga medarbetare blir anställda i Carnegie.

Enligt Carnegies vd Frans Lindelöw finns 400 HQ Bank-kunder som vill ta ut pengarna, men enligt Lindelöw har de nu börjar ringa och återta de uppdragen.

Hur många kan han inte säga.

I affären tar Carnegie över HQ Banks alla kundåtaganden och köper samtliga aktier i HQ Fonder Sverige.

På frågan om hur många kunder som Carnegie bedömer finns kvar hos HQ Bank efter skandalen svarar han:

Carnegies betalning för HQ Fonder består av tre komponenter. En del handlar om kontanter, som är relaterade till vinsten i fondbolaget från och med juli 2010. Därtill kommer konvertibla preferensaktier i Carnegie, som kan konverteras till stamaktier motsvarande 9,9 procent av aktierna i Carnegie. Slutligen är det konvertibla skuldebrev, som kan bytas mot 7,6 procent av Carnegie-aktierna.

"Värdet bedöms motsvara de 850 miljoner kronor jämte avkastning som Öresund betalade för fondbolaget", skriver Öresund.

Värdet på Öresunds preferensaktier och förlagslån i HQ Bank på totalt 353 miljoner kronor har i transaktionen krympt till 2 kronor.

Den 28 augusti återkallade Finansinspektionen (FI) tillstånden för börsnoterade HQ:s dotterbolag HQ Bank. Enligt FI hade dess tradingverksamhet gjort så riskfyllda värdepappersaffärer att bankens överlevnad riskerats.

Den 30 augusti försattes HQ Bank i likvidation av Stockholms tingsrätt. Ekobrottsmyndigheten (EBM) inledde en granskning av händelserna i banken.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.