1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Capio på väg att bli franskt

Sjukvårdsföretaget Capio, som bland annat driver S:t Görans akutsjukhus i Stockholm, är på väg att hamna i utländska händer. Capios styrelse stödjer ett mångmiljardbud från franska Ramsay Générale.(TT)
Publicerad 10 oktober 2018

Ett första bud från Ramsay dök upp i juli, sedan Capio börjat analysera förutsättningar för att sälja bolagets verksamhet i Frankrike och Tyskland. Men det var för lågt, enligt styrelseordförande Michael Wolf.

””

Lägre risk

I augusti presenterade därefter Capio ett förslag om att sälja Capio Frankrike till franska Vivalto Santé. Det har nu i veckan följts upp med ett höjt bud från Ramsay Générale, till 58 kronor per aktie eller totalt 8,2 miljarder kronor.

””

Styrelsen var däremot tveksam till att ta risken med den acceptansgrad på 90 procent av ägarna som Ramsay först ställde upp och vidhöll att det för aktieägarna var ett bättre att sälja den franska verksamheten och satsa på Norden.

””

Vinster i välfärden

Acceptansnivån som budgivaren satt avgör hur stort ägande de måste upp till för att ta över bolaget. För att följa upp med eventuella tvångsinlösen av motsträviga ägare krävs att ägandet överstiger 90 procent.

I Frankrike driver Capio flera stora sjukhus, medan koncernen i Sverige driver St Görans sjukhus i centrala Stockholm samt ett hundratal vårdcentraler och ett antal specialistmottagningar.

Riskerna som följer på den svenska politiska debatten om vinster i välfärden är inräknat i priset, enligt Michael Wolf.

””
””

TT: Så risken för att det blir begränsningar för vinstuttag i Sverige har minskat?

””

Flera storägare positiva

I Capios styrelse, som enhälligt beslutat att rekommendera budet, finns bland annat ägarna R12 och EQT, med sammanlagt drygt 10 procent av aktierna representerade.

Fjärde AP-fonden, med närmare 8 procent av aktierna, kommer också högst troligen säga ja till det höjda budet, rapporterar Reuters. Även Robur med 9 procent uttrycker sig positivt om budet, enligt nyhetsbyrån.

Ramsay Générale, vars huvudägare är australiska Ramsay Health Care, siktar med affären på att bli en ledande sjukvårdsaktör i Europa. Ramsay Générales andra storägare är den franska bankkoncernen Crédit Agricole.

TT