GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bristande kunskap om tjänstepension

Många känner inte till att kollektivavtalet innehåller tjänstepension, visar en undersökning. Det kan skapa onödig oro och leda till dåliga beslut om den egna ekonomin, anser pensionsexpert.(TT)
Publicerad 26 februari 2016

Sju av tio tillfrågade privatanställda tjänstemän i en undersökning som den fackliga organisationen PTK låtit göra vet inte att tjänstepensionen är en del av kollektivavtalet.

Att inte känna till hur tjänstepensionen fungerar, eller veta om man har någon överhuvudtaget, kan ställa till problem, enligt Anna Allerstrand, pensionsspecialist på PTK.

””

Ofullständigt kuvert

I dagarna skickas det orange kuvertet ut, som visar den allmänna pensionen. Att pensionen består av fler delar är något som myndigheter och pensionsexperter gör sitt bästa för att trumma in, för att det inte ska bli en chock att läsa siffrorna i kuvertet.

””

Ta en timme eller två och ta reda på vad du har, är hennes uppmaning.

””

Pressade priser

Enligt PTK blir de kollektivavtalade tjänstepensionerna högre än om arbetsgivaren sätter av motsvarande summa till pensionen varje månad utan kollektivavtal, vid likvärdig avkastning. Det beror på priserna för sparandet.

””
””

Ungefär var tionde person som arbetar har inte tjänstepension. Inom vissa branscher är det extra vanligt.

TT