1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Brasiliansk smäll för norska Hydro

Kraft- och aluminiumproducenten Hydros aktie slaktas på Oslobörsen efter beskedet om att det norska bolaget stoppar produktionen helt på Alunorte i nordöstra Brasilien, världens största aluminiumraffinaderi. Kursnedgången är efter en dryg timmes handel nästan 14 procent.(TT)
Publicerad 3 oktober 2018

Kraft- och aluminiumproducenten Hydros aktie slaktas på Oslobörsen efter beskedet om att det norska bolaget stoppar produktionen helt på Alunorte i nordöstra Brasilien, världens största aluminiumraffinaderi.

Kursnedgången är efter en dryg timmes handel nästan 14 procent.

Alunorte-anläggningen har till följd av ett brasilianskt domstolsbeslut gått på halvfart sedan i mars. Beslutet fattades efter omfattande utsläpp från verksamheten i samband med en översvämning.

Hydros beslut om att nu stänga ned produktionen helt hänger samman med att en ny depå, som Hydro byggt för flera miljarder, till följd av utsläppskonflikten inte kan tas i bruk. Beslutet kommer enligt ett uttalande från Hydro få betydande konsekvenser, både finansiellt och för andra produktionsanläggningar i koncernen.

I fjol producerades 6,4 miljoner ton aluminium på Alunorte-anläggningen, vilket motsvarar tio procent av den globala produktionen utanför Kina. Beskedet om halverad produktion i mars fick stora konsekvenser på världsmarknadspriset på aluminium.

TT