1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Bolånetagarna sämre på att pruta

Bolånetagarna har blivit sämre på att pruta ned sina räntekostnader. Samtidigt försöker bankerna hålla uppe räntenivån på grund av det låga ränteläget. För lånekunderna finns pengar att spara, enligt Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.(TT)
Publicerad 9 mars 2016

Sedan i juni 2015 måste bankerna redovisa vilken ränta deras bolånekunder har betalat i snitt den senaste månaden jämfört med de räntor banken utåt sett erbjuder.

Snittpriserna ger bankkunderna en vink om vilken prutmån det finns. Men trots det har bolånetagarna blivit sämre på att pruta, enligt en sammanställning som Avanza har gjort.

Prutmån finns

””

Enligt Claes Hemberg är en av förklaringarna att motivationen att pruta sjunker hos låntagarna när ränteläget är lågt.

Kunderna på Danske bank är bäst på att pruta och betalar också lägst ränta. På Ikanobanken får genomsnittskunden inte ner sin ränta alls.

Sett till skillnaderna mellan bankernas listpriser och snitträntorna finns en prutmån på i genomsnitt 0,5-0,6 procent.

””

Minusräntan pressar bankerna

Men han tror inte enbart att det handlar om att kunderna har blivit sämre på att pruta. Det låga ränteläget gör bankerna pressade.

””

Han tror att vi har för stor respekt för bankerna och därför inte vågar pruta. Det gamla tipset att ringa runt till bankerna står fast, och att använda snitträntan som ett stöd vid förhandlingen.

””

TT