1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Berlusconi lovar stoppa Alitaliaköp

Den italienske mediemiljardären Silvio Berlusconi lovar att stoppa Air France-KLM:s uppköp av Italiens krisdrabbade flaggflygbolag Alitalia om han, som väntat, vinner nyvalet i mitten av april./TT
Nyheter • Publicerad 21 mars 2008
Foto: Scanpix

Silvio Berlusconi kommer att stoppa Air France-KLM:s uppköp av Alitalia om han, som väntat, vinner nyvalet i Italien i mitten av april.

Italiens nuvarande regering har tackat ja till det fransk-nederländska budet på det krisdrabbade flaggflygbolaget, särskilt som det enda alternativet varit ett skambud från ett konsortium lett av det italienska flygbolaget Air One.

Med Berlusconis hållning verkar dock affären gå om intet. Han tippas vinna parlamentsvalet 13-14 april, och Air France-KLM har villkorat budet med att inte bara den nuvarande italienska regeringen utan även nästa styre ska godkänna affären.

Därmed anas redan en ny strid mellan Berlusconi och Bryssel. EU förbjuder att italienska staten häller in mer pengar i Alitalia, medan Berlusconi nu i praktiken lovar att flygbolaget ska räddas.

Alitalia har inte gått med vinst på tio år, och har gjort klart att pumpas det inte in pengar i bolaget snart så kan det kollapsa inom några månader.

Air France-KLM erbjuder en aktie för 160 Alitalia-aktier, vilket när budet lades för en vecka sedan värderade det italienska bolaget till 138 miljoner euro, cirka 1,3 miljarder kronor. Det är nästan kaffepengar för den fransk-nederländska jätten, som drar in hälften av det beloppet per dag.

Air France-KLM är som namnet antyder självt resultatet av en europeisk storfusion, sammanslagningen av Frankrikes och Nederländernas så kallade flaggflygbolag 2004. Bolaget slåss med tyska Lufthansa om titeln Europas största flygbolag, räknat i antalet passagerare.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.