1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Brexit bromsar brittisk industri

Den brittiska industrin bromsar in till följd av det förestående utträdet ur EU. Beskedet fick återigen pundet att falla. - Det är här vi ser den tydligaste konsekvensen av brexit. Framför allt brittiska företag har rejält tappat framtidstron, säger Robert Bergqvist, chefekonom på SEB.(TT)
Publicerad 1 augusti 2016
””

I Storbritannien sjönk inköpschefsindex, som speglar konjunkturen inom industrin, till 48,2 i juli, jämfört med 52,4 i juni. Det innebär den snabbaste inbromsningen på över tre år.

"Steg mot valutakrig"

De nya siffrorna fick åter pundet att tappa mot dollarn.

Nu riskerar den billiga brittiska valutan att leda till valuta- och skattekrig, anser Bergqvist.

””

Inköpschefsindex i andra länder visar dock inga brexit-effekter.

"Inga spridningseffekter"

””

I Sverige steg indexet för juli med 3,4 indexpunkter jämfört med juni. Enligt Swedbank och Silf ligger förklaringen i en ökning av delindexen för orderingång och produktion.

Utöver stigande inköpschefsindex pekar flera andra tecken i rätt riktning - trots att SCB förra veckan överraskade med oväntat svaga tillväxt- och exportsiffror, anser Nicole Bångstad, makroanalytiker på Swedbank.

””

I stormens öga

Att Storbritannien röstat för att lämna EU tycks inte ha haft någon direkt effekt på de svenska inköpschefernas optimism. Bångstad och flera andra bedömare anser dock att vi nu, efter den initiala oron, befinner oss i stormens öga - effekterna av det förestående utträdet är än så länge oöverblickbara.

””

TT