1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Avgörandet nära för sjuksköterskor

Medlarna har lagt ett bud och på onsdag måste sjuksköterskornas fack Vårdförbundet och arbetsgivarna lämna besked. Kommer inget svar till dess hotar en konflikt på sjukhusen./TT
Nyheter • Publicerad 25 mars 2008

Medlarna har lagt ett bud och på onsdag måste sjuksköterskornas fack Vårdförbundet och arbetsgivarna lämna besked.

Kommer inget svar till dess hotar en konflikt på sjukhusen.

Det har gått trögt i vinterns förhandlingar mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och Landsting. Vårdförbundet med 80 000 medlemmar tycker att löneutfallet har blivit för dåligt. Redan i höstas sades tillsvidareavtalet upp och från den sista mars är det möjligt för facket att varsla om stridsåtgärder.

Vårdförbundet tycker att löneutvecklingen har varit dålig de senaste fem åren och vill nu ta igen tappet. Grundproblemet är enligt facket att utfallet i de lokala förhandlingarna varit för dåligt.

Nu ligger yrkandet på garanterade löneökningar på närmare 14 procent för de två åren 2008 och 2009, klart högre än många andra grupper fått de senaste åren. Räknat i kronor ligger kravet på 1 700 kronors påslag per år.

Men det kravet föll inte arbetsgivarna i smaken och förhandlingarna ligger nu i medlarnas hand. Medlarna har också lämnat över ett bud som parterna fått grunna på över påskäggen. Både fack och arbetsgivare har gått med på att inte avslöja innehållet i budet eller kommentera innehållet. På onsdag förmiddag ska svaren lämnas in till medlarna.

Och om någon av parterna säger nej hotar konflikt, även om Anna-Karin Eklund undviker att ta ordet strejk i sin mun.

Avtalet går ut sista mars och varseltiden ligger på två veckor. Det innebär att en konflikt, teoretiskt sett, skulle kunna bli verklighet i mitten av april.

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.