1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Wallmark nummer 17 i NHL-draften

17 år och ett hett villebråd inför sommarens NHL-draft.
Lucas Wallmarks framfart i Karlskrona HK har inte gått obemärkt förbi.
– Jag tror att folk följer mig i princip varje match, säger Wallmark.
Nyheter • Publicerad 25 januari 2013
SUCCÉ. Lucas Wallmark har visat vilken unga och talangfull spelare han är. Det har uppmärksammats inte minst av NHL-scouter som rankar Wallmark som 17:e bästa europé inför den kommande draften.
SUCCÉ. Lucas Wallmark har visat vilken unga och talangfull spelare han är. Det har uppmärksammats inte minst av NHL-scouter som rankar Wallmark som 17:e bästa europé inför den kommande draften.Foto: Bengt Pettersson

Inför draften har NHL:s scoutingbyrå rankat världens mest lovande odraftade unga talanger. Junior-VM-stjärnan Elias Lindholm rankas inte oväntat högst bland svenska spelare. På samma lista finns även Malmös André Burakowsky och Leksands Jacob de la Rose, men på 17:e plats finns Karlskrona HK:s succélån från Skellefteå.

– Jag vet att jag är nummer 17 på den där listan, men jag försöker låta bli att tänka på det.

Wallmark är beredd att ge hockeyn en ärlig chans. Han hoppade av gymnasiet i årskurs två i Skellefteå och han tog inte upp studierna när han kom till Karlskrona.

– Vi tränade dagtid i Skellefteå och vi tränar på dagarna i Karlskrona, det är omöjligt att kombinera med studier. Jag har pratat med mina föräldrar och vi har kommit överens om att göra det här just nu.

Ambitionen är att nå så långt som möjligt inom ishockeyn.

NHL-spel är en av framtidsdrömmarna och så här långt har NHL gillat det Lucas Wallmark visat upp.

Toronto Maple Leafs scout Thommie Bergman såg Wallmark på plats i Oskarshamn när KHK spelade där. När Karlskrona HK besegrade Djurgården i Telenor Arena fanns Detroit Red Wings scout Håkan Andersson i arenan.

– Jag har pratat med en del lag inför draften, säger Wallmark.

Vilka?

– Los Angeles Kings och Detroit Red Wings.

Har du något favoritlag?

– Kanske inte så lämpligt att prata om det så här, men egentligen har jag inget speciellt lag jag håller på. Det får bli vad det blir om jag nu blir draftad.

Det troliga är att Lucas Wallmark åker över för att närvara vid draften.

– Jag har pratat med min agent och det ser väl ut som om att jag åker över.

Om Wallmark draftas kommer han att innefattas av den nya fyraårsregeln som NHL och det internationella ishockeyförbundet kommit överens om. Kort innebär det att den draftade spelaren blir tingad av sin klubb i fyra år. När fyra år har gått måste klubben skriva kontrakt eller så förloras den rättigheten.

– Jag tycker det är bra för då får man dubbelt så lång tid på sig att utvecklas jämfört med hur det varit tidigare, säger Wallmark.

Men i väntan på draften har Lucas Wallmark ett jobb att göra i Karlskrona HK.

– Vi har väl börjat rikta in oss på kvalserien, men jag tycker vi har ett så bra lag på pappret att jag har svårt att se hur någon ska kunna slå oss.

Även om Wallmark är på lån hoppas han få vara med på hela resan mot ett nytt allsvenskt kontrakt.

– Som det ser ut nu är det klart att jag stannar resten av säsongen.

Wallmark ångrar inte Karlskronaflytten. Han trivs och han levererar, tre mål och tre assist hittills och senast mot Leksand två nya mål.

– Det känns bra. Jag kom hit för att få spela seniorhockey och jag har fått mäta mig med större och starkare spelare.

I onsdags fick dessutom Wallmark en ny lekkamrat i backen och Skellefteåkompisen Jonathan Pudas.

Pudas är på lån, precis som Wallmark.

– Vi har spelet tillsammans i tre år i Skellefteå.

För att locka Pudas till Karlskrona tog Lucas Wallmark, om än tillfälligt, på sig agentrollen.

– Vår tränare Janne Karlsson kom och frågade mig om jag visste någon bra spelare som han kunde testa. Jag berättade att Jonathan nog skulle fixa det eftersom han är spelskicklig.

Connie Nilsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.