1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Unga löften segrade

De unga skidlöftena klev fram när längdåkarna genomförde det andra testloppet inför nästa helgs världscuppremiär. Marcus Hellner vann herrarnas 15 km fri stil och Charlotte Kalla utklassade alla konkurrenter i damklassens 10 km.
Nyheter • Publicerad 18 november 2007

De unga skidlöftena klev fram när längdåkarna genomförde det andra testloppet inför nästa helgs världscuppremiär.

Marcus Hellner vann herrarnas 15 km fri stil och Charlotte Kalla utklassade alla konkurrenter i damklassens 10 km.

Sju minusgrader, strålande sol och snabba spår. De yttre förutsättningarna var närmast perfekta när fristilsloppen avgjordes i ett vidunderligt fjällandskap i Bruksvallarna. Och direkt efter tävlingarna nominerade förbundskaptenerna Bengt Stattin (herrar) och Joakim Abrahamsson (damer) truppen till Beitostölen nästa helg. Utbrytarna Anders Södergren och Mathias Fredriksson (sjuk under helgen) fick två av platserna.

Två åkare imponerade stort och visade världscupform: Marcus Hellner, Gellivare Skidallians och Charlotte Kalla, Tärendö.

Hellner kopplade greppet direkt i herrklassen och hade redan vid första varvningen efter fem kilometer en ledning på sex sekunder till Anders Södergren, en ledning som sedan utökades undan för undan. I mål var han femton sekunder före lördagens segrare.

- Jag kände mig pigg och fräsch och kunde ösa på hela vägen. Det kändes riktigt bra, och att få vinna över Anders Södergren stärker naturligtvis självförtroendet inför nästa helgs världscuplopp, sade den 23-årige fristilseleganten Hellner från Lerdala utanför Skövde.

Anders Södergren kände sig lite sliten i kroppen efter lördagens urladdning och hade dessutom problem att bemästra de hårda spåren.

- Jag var som Bambi på hal is och fick inget tryck i skären, kommenterade Södergren som förstod att Hellner skulle bli en hård nöt att knäcka.

- Han slog mig i ett testlopp tidigare i fri stil, så det kom inte som någon överraskning att han besegrade mig igen.

Åren på skidgymnasiet i Gällivare och uppbackningen av Gellivare Skidallians har gjort Marcus Hellner till en skidåkare av världsklass.

- Jag siktar på att ta någon pallplats i världscupen i vinter. Dagens lopp är ett kvitto på att jag är på rätt väg. Särskilt i fristil fungerar det bra, säger Hellner som kan åka snabbt både i sprint och traditionellt.

I Düsseldorf kom han femma i världscupsprinten och trea i teamsprinten tillsammans med Emil Jönsson.

- Det blir en spännande vinter, sade Hellner innan förbundskaptenen Bengt Stattin kom och gratulerade till den storstilade insatsen.

Glad var också Charlotte Kalla som i lördags kände sig stressad och lite nervös i premiärloppet.

- Nu var jag lugn och trygg. Jag fick flyt i åkningen direkt och kunde åka riktigt fort. Det här var precis vad jag behövde inför tävlingarna i Beitostölen. Jag längtar redan till nästa helg, sade Kalla och sken ikapp med solen.

Tärendös stolthet formligen flög ifrån sina landslagskompisar. Segermarginalen blev dryga minuten till tvåan Anna Hansson, Mora. Det blev Mora även på tredje plats genom Sofia Bleckur.

- Charlotte stod i en klass för sig själv i dag, men jag är nöjd med min insats och känner att formen är stigande. Jättekul att loppet räckte till för att kvalificera sig till världscuppremiären, sade Hansson.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.