1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Tillväxthormon blir stort OS-problem

Ett dygn, sedan går inte dopning med tillväxthormon att upptäckas. Det brittiske professorn Peter Sonksen varnar nu världen för ett smutsigt OS i Peking nästa år.
Nyheter • Publicerad 15 november 2007

Ett dygn, sedan går inte dopning med tillväxthormon att upptäckas.

Det brittiske professorn Peter Sonksen varnar nu världen för ett smutsigt OS i Peking nästa år.

Enligt professor Sonksen går det inte att upptäcka om en idrottare injicerat konstgjort tillväxthormon i kroppen efter 24 timmar.

- Det test vi har är inte perfekt och det kommer förmodligen att vara fruktansvärt många som lämnar negativa tester som i verkligheten är dopade, säger professor Sonksen, som studerat tillväxthormon i över 40 år,

Sonksen tror fusket är vanligt inom idrottsvärlden:

- Enligt hörsägen tror de flesta idrottare att åtminstone hälften av deras motståndare dopar sig, säger han.

Vid antidopningsbyrån Wadas pågående kongress i Madrid står problemet med tillväxthormon högt uppe på dagordningen:

- Det är inte bara det att tillväxthormon troligen kan används utan att straff kan utdömas, det är troligen också så att tillväxthormon används tillsammans med andra förbjudna substanser, säger Wadas generalsekreterare David Howman till BBC.

Han medger också att tillväxthormon bara går att upptäcka inom ett visst tidsspann.

- Bruket går att upptäcka under en viss tidsperiod, men utanför den tidsramen är tillväxthormon omöjligt att upptäcka, erkänner Howman.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.