1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Tillbaka i ”ettan”

På tre säsonger har Henrik Lindekrantz, 23, och hans MK Jämke tagit sig från division III till division I.
Men upp i Elitserien vill de inte.
- Då måste klubben köpa bättre förare, säger Henrik Lagerkrantz.
Nyheter • Publicerad 27 april 2002

Det låter som ett märkligt ställningstagande innan serien ens dragit igång.

Men att ta sig upp i högsta serien är för dyrt.

- Vi har ju inga sponsorer att prata om. Vi har en anställd på kansliet, men jag tror inte han hinner ragga några, säger assisterande tränaren Nils-Birger Granqvist.

Också förarmaterialet måste förmodligen ses över för att klara konkurrensen i den högsta divisionen. Det erkänner till och med förarna själva.

- Nästan alla här är ju Jämkes egna produkter. Elitserielagen värvar till sig sina förare, det har vår klubb ingen möjlighet till, säger Henrik Lindekrantz, 23, som är en av fyra förare som återfinns i startlistan vid premiären på hemmabanan Ljungrydabanan den 4 maj.

Inte soffliggare

Därmed inte sagt att Jämke, hemmahörande i Jämshög söder om Olofström, inväntar årets serie på sofflocket.

- Vi har faktiskt tränat som aldrig förr. Jag har till och med börjat vinterträna för första gången, säger Henrik Lagerkrantz och skrattar.

Men vad händer om ni går upp ändå?

- Vinner vi så tar vi ställning då, säger Nils-Birger Granqvist. Men jag tror vi hamnar trea.

En perfekt målsättning om man vill slippa att ta sig upp i den "dyra" divisionen.

Det var i mitten av 90-talet som klubben tvingades in i en generationsväxling och sjönk neråt i serierna. Samtidigt startade man, med minimala ekonomiska resurser, en ungdomssatsning.

- Det är den vi börjar se frukten av nu, säger Nils-Birger Granqvist.

1998 begärde klubben på grund av förarbrist sig ner i division III. Redan till säsongen 2000 var man dock i tvåan igen och i fjol blev laget uppflyttat - trots att man "bara" slutade tvåa.

Anledningen: serierna utökades från sex till åtta lag, vilket gav en extra plats i division I.

Ingen säker

I årets A-lag har Peter Magnusson, 20, hämtats från Rödeby utanför Karlskrona. Resten - Johan Malmros, 26, Henrik Lindekrantz, 23, och Filip Granqvist, 20 - är alla egna produkter.

Ingen av dem kan dock känna sig säker på en plats. Jimmy Edmundsson, 22, och David Maizman, 17, är reserver - men konkurrerar i fortsättningen om platserna.

- Och så har vi ett stort gäng 12-15-åringar som om några år kan börja konkurrera och så småningom tar över, säger Nils-Birger Granqvist.

Johan Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.