1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Sverige klart för EM-slutspelet

Jobbet kunde ha gjorts tidigare.
Men vem bryr sig nu.
Fotbollslandslaget är i EM-slutspelet.
En poäng räckte.
Det blev tre – 2–1 (1–1) mot Lettland i den sista kvalmatchen.
Nyheter • Publicerad 21 november 2007

Snön låg i luften, julskyltningen är på gång och det är en tid för allt annat än fotboll på gräs i ett land som insett att vintern inte går att önska bort.

In i det sista var det oklart.

In i sista omgången drevs avgörandet efter fiaskot mot Nordirland och lektionen på Santiago Bernabeu i lördags.

Men när det skulle ske, skedde det med rekordfart.

Det var lika vackert som det var snabbt – målet som visade fotbollslandslaget vägen mot det femte mästerskapet i rad.

Aldrig förr har det gått så fort – Marcus Allbäcks 1–0 redan efter 34 sekunder är ett nytt, svårslaget landslagsrekord i en tävlingsmatch. Allbäck hade själv det gamla rekordet, 1–0-målet mot Liechtenstein efter 1.47 minuter förra året.

Anders Svensson, i fortsatt utmärkt höstform, vann bollen på mitten, spelade fram Allbäck som lade tillbaka tlll Fredrik Ljungberg. Längs vänsterkanten kom Zlatan Ibrahimovic ångande, fick bollen, dribblade av sin motståndare samtidigt som Allbäck störtade mot första stolpen. Det såg Zlatan – och bollen kom perfekt för att mötas lika skickligt av anfallsveteranens bredsida.

Men starten lovade mer än den höll.

Ljungberg slarvade bort en fin chans och Kim Källström borde gjort något helt annat än att missa målet helt när Ibrahimovic matade honom med en läcker boll, ännu en gång från kanten.

I stället kom den lettiska kallduschen.

Svensson och Källström gick bort sig på mitten och Juris Laizans passning skar förbi båda. Via en ett svensk ben fick Laizans bollen i retur – och i brist på annat drog han på. Andreas Isaksson skulle förmodligen inte haft några problem med skottet – det var en bra bit utifrån – men bollen ändrade riktning på Olof Mellbergs ben.

Kvitterat. 1–1. Ångest.

Källström verkade förvirrad i rollen som innermittfältare bredvid Svensson och Mikael Nilssons styrka som högerback, försvann den med håret?

Det var blött, det var chansartat på en gräsmatta där tuvorna revs upp med rötterna, men det förklarar inte helt det bitvis slarviga svenska passningsspelet.

Röran bakåt avtog efter pausen, och framåt började det hända grejor. Ibrahimovic, som inte gjort mål i blågult på 25 månader, brände ett jätteläge när han sköt över.

I samma veva som Sverige jagade 2–1, prickade Xavi in 1–0 för Spanien mot Nordirland och spänningen var över. Den försvann helt när Kim Källströms vänsterfot smekte in 2–1 tätt intill stolpen i 57:e minuten, framspelad av Ljungberg.

Allbäck, nu om inte förr självklar tredjeanfallare i landslaget, hade en vass nick, mittbacken Daniel Majstorovic en något trubbigare, Källström ett tungt skott.

Men det stannade vid två mål framåt – och en ganska trevlig efterfest, förmodligen.

Anders Svensson valdes till bäste spelare. Ett klokt val, men Svensson möttes av starka buanden och man kan undra hur det är ställt med fotbollskunskaperna hos folket som går på landskamper.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.