1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Stor skattesmäll väntar Lyckeby BTK

Elitserieklubben Lyckeby BTK hotas av en ordentlig skattesmäll. - Det rör sig i runda tal om 250 000 kronor, plus ett skattetillägg på 100 000 kronor, berättar LBTK:s ordförande Håkan Engelbertsen.
Nyheter • Publicerad 13 november 2007

Lägg därtill att LBTK dras med en tidigare skatteskuld på 58 000 kronor, samt en löneskuld till förre LBTK-spelaren Magnus Wahlgren från föregående säsong.

- Du förstår själv att det är tufft med ekonomin för tillfället, suckar ordförande Engelbertsen.

Klubben hade just rett upp en del skulder till leverantörer och betalat in en första avbetalning till Wahlgren, när beskedet från skattemyndigheten dök upp.

Tänker inte överklaga Som vanligt har den drabbade klubben möjlighet att överklaga, men dem möjligheten tänker inte Lyckeby BTK utnyttja.

- Nej, revisorerna har avrått oss. De ser det som helt utsiktslöst och skulle bara kosta oss ännu mera pengar, förklarar Engelbertsen.

Det var vid en revision från skattemyndigheten för år 2006 som oegentligheter i föreningen uppdagades.

Gjorde avdrag - fyra gånger En förening får göra avdrag på ett halvt basbelopp på den lön man betalar en spelare. Eftersom LBTK också har tre farmarklubbar (Lyckeby PK, Lyckeby BTS och Lyckeby BTF) bokfördes spelarnas löneutbetalningar från alla fyra föreningarna. Sedan gjordes avdrag på ett halvt basbelopp från vart och ett av de fyra föreningarna - alltså fyra gånger för varje spelare.

Revisorerna har varnat Det är detta förfarande som skattemyndigheten inte godkänt, dels eftersom spelarna bevisligen bara spelat för LBTK, dels för att farmarklubbarna bara finns "på pappret" och saknar egen styrelse och liknande.

- Våra revisorer har vid flera årsmöten varnat för att det inte går att göra så, säger LBTK-ordföranden, som var helt ovetande om oegentligheterna när han tillträdde som ordförande i våras.

Vill slippa skattetillägget Ännu har inte Lyckeby BTK fått det slutgiltiga beslutet från skatteverket, men Engelbertsen räknar kallt med att det beska beskedet kommer inom kort.

- Jag har skrivit till myndigheten och hoppas att vi i alla fall kan slippa skattetillägget på 100 000 kronor. Jag kan bara hoppas, för detta är inget som den nuvarande styrelsen kan lastas för. Det är gamla "synder" som vi nu får betala för.

Tacksam mot Wahlgren LBTK-ordföranden är också mycket tacksam mot Magnus Wahlgren, som gått med på att vänta på sina pengar, men han lovar att klubben ska göra allt för att göra rätt för sig.

Klarar ni av att betala skatteskulden när beslutet blir en realitet, eller är hela föreningens verksamhet hotad?

- I nuläget finns inte pengarna, men jag att hoppas vi kan nå en överenskommelse med skattemyndigheten om en långsiktig avbetalningsplan.

- Dessutom har vi redan anpassat verksamheten till verkligheten och skurit rejält i spelarlönerna. Jag tycker det skulle vara ytterst tråkigt om vi inte klarar av det här.

Jonny Samuelsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.