Päronet inte farligt nog
Allt talar för att Mjällby AIF på kvällens ordinarie styrelsemötet tar beslutet att överklaga disciplinnämndens beslut till besvärsnämnden.
– Vi har till den 26 april på oss att författa en överklagan, säger Mjällbyordföranden Ronny Södergren.
Ronny Södergren och sportchefen Thomas Andersson-Borstam känner disciplinnämndens sakskäl till att matchen ska återupptas som en enda stor partsinlaga till förmån för Djurgårdens IF.
– Jag hade väntat mig mer tydliga skäl. Uppenbarligen tycker man inte att det är så farligt att det kastas in mynt, flaskor och päron, säger Andersson-Borstam.
Nämnden konstaterar att det kastades in PET-flaskor, mynt och andra föremål och att ett päron träffade en Mjällbyspelare.
Dock, skriver nämnden, var inte föremålen av den karaktären att de kan klassificeras som så farliga som inkastande av pyrotekniska pjäser som direkt kan orsaka mycket allvarliga personskador.
Krasst uttryckt, säger disciplinnämnden, om Arokoyo träffats av pyroteknik hade Mjällby tilldömts segern med 3–0.
– Man vill gärna nämna ordet päron. Det går att hålla på och raljera om det istället för att titta på filmerna från matchen. Det är det vi hängt upp oss på. Man ser klart och tydligt att det kastas in saker, säger Södergren.
Disciplinnämndens ordförande Kenneth Tallinger säger i en kommentar till domen:
– Det är betydligt allvarligare när det kastas in -pyroteknik, det är direkt livsfarligt, än när matchen måste stoppas för att det kastas in ett päron eller liknande. Därför menar vi att det finn särskilda skäl till att spela färdigt matchen.
Thomas Andersson-Borstam:
– Konstigt att man kan tycka det är okej att kasta in vissa saker, men inte andra och att det läggs sådan fokus på det som träffar och inte på allt det andra som kastades in, men som inte träffade.
På youtube-klipp, (sök på ”Skandalen på Stockholms Stadion”) syns det Ronny Södergren nämner, men problemet för Mjällby AIF:s del är att mycket av det som syns på videofilmerna inte är nämnt i disciplinnämndens rapport.
Ronny Södergren:
– Jag ser med egna ögon en guldfärgad ölburk som kastas in och den är inte tom, men så så länge nämnden inte pratar ölburkar är det varor som finns på arenan och då menar Djurgården att man gjort jättemycket eftersom det går att köpa både PET-flaskor och frukt inne på Stadion.
Förekom det ingen visitation av åskådarna vid insläppen?
– Nej, det skriver till och med Djurgårdens IF i sitt eget yttrande, säger Södergren.
Om disciplinnämndens beslut vinner laga kraft ska matchen spelas vidare från ställningen 1–0 till Mjällby, men Mjällby åker inte upp till Stockholm en gång till utan att slåss för ekonomisk kompensation.
– Det måste statueras exempel. Det kan inte -vara rimligt att icke felande lag, som i vårt fall, ska behöva betala 100 000 kronor, säger Andersson-Borstam.
Ronny Södergren överväger att dra ärendet -längre än så. Han har -noterat att polisen troligen funnit den så kallade ”Päronmannen””.
Om han fälls hotar Djurgårdens IF med att kräva mannen på 400 000 kronor i skadestånd.
– Kan Djurgården stämma honom på 400 000 kronor så kan väl vi också -göra det.