1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Överväger att spela med en anfallare

För Lars Lagerbäck är det snudd på som att svära i kyrkan. Men nöden har ingen lag. Skadekrisen gör att förbundskaptenen överväger att överge 4­4­2-spelet i lördagens EM-kval mot Spanien. "Vi får se", säger han.
Nyheter • Publicerad 13 november 2007

För Lars Lagerbäck är det snudd på som att svära i kyrkan.

Men nöden har ingen lag.

Förbundskaptenen överväger att överge 4­4­2-spelet mot Spanien.

- Vi får se, säger han.

Känt skadeelände sedan tidigare, men värt att upprepa inför lördagens EM-kval på jättearenan Santiago Bernabeu:

- Jag skulle inte satsa några pengar på det, säger han.

Det allra senaste:

Sex tongivande spelare under EM-kvalresan saknas helt, har inte spelat på ett tag eller är frågetecken.

Det väcker förstås alternativa tankar i Lagerbäcks rymliga fotbollshjärna. Vilka spelare har han att tillgå när laget tas ut på fredag?

Hur ska han bäst matcha laget?

En fundering är att nöja sig med Zlatan Ibrahimovic som ensam anfallare och ställa upp fem man på mittfältet.

- Vi frångår ogärna två anfallare. Men det är en möjlighet. En släpande forward eller en offensiv mittfältare i stället för en andra forward, men då bryter vi så mycket mot grunderna i vårt spel. Fast vi har funderat lite i de banorna, säger Lagerbäck.

- Vi får se hur killarna ser ut på träningarna innan vi spikar något.

Några enstaka gånger under Lagerbäcks förbundskaptenskap har han flörtat med andra spelsystem. 4­2­3­1 under våren 2001, 3­5­2 mot Portugal på Ullevi hösten 2002, och 4­5­1 mot Tyskland i Düsseldorf förra året.

Försöken blev inte lyckade.

En poäng tar Sverige till EM-slutspelet av egen kraft. Men resultatet i Madrid kan bli vilket som helst om Nordirland och Danmark spelar oavgjort i Belfast. Större delen av den matchen är spelad när det är avspark (22.00) på Santiago Bernabeu.

- Vi kommer att se till att vi har kontakt med Windsor Park hela tiden. Men målsättningen är att vinna matchen. Skulle vi ligga under och resultatet är på ett visst sätt där uppe, kan det innebära att vi ändrar hur offensivt vi spelar.

- Jag tror matchen kommer att bli väldigt lik den på Råsunda. Vi måste vara väldigt noga med att centralt neutralisera deras passningsspel. Samtidigt spelar de med väldigt offensiva ytterbackar och kommer med två och ibland tre spelare på kanterna.

- Det går inte att stirra sig blind på en yta på planen utan det måste fungera perfekt för att vi ska kunna stå upp och försvara oss väl.

- Spanien borta är en av de svåraste matcher man kan spela.

Skadekrisen gör den inte lättare.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.