1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Naturen är ridhuset

Distansridning är ingen stor sport i Blekinge.
Paul Stylianouidis vill att den ska växa.
– Min vision är att vi ska få till en distanstävling i länet.
Nyheter • Publicerad 12 juli 2013
Foto: Bo Åkesson
PÅ SPRÅNG. Paul Stylianouidis, ordförande i Blekinge Distansryttarförening, kämpar för att distansridning ska få dels en tävling i Blekinge, men också ett centrum där träningen kan bedrivas.
PÅ SPRÅNG. Paul Stylianouidis, ordförande i Blekinge Distansryttarförening, kämpar för att distansridning ska få dels en tävling i Blekinge, men också ett centrum där träningen kan bedrivas.Foto: Lena Ehring
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
NATUREN ÄR RIDHUS. Distansridning är en utmaning både för ryttare och häst. I sin längsta form kan en tävling gå över 16 mil.
NATUREN ÄR RIDHUS. Distansridning är en utmaning både för ryttare och häst. I sin längsta form kan en tävling gå över 16 mil.Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Foto: Lena Ehring

Dit har Stylianouidis, ordförande i Blekinge Distansryttarförening, en bit kvar och han är medveten om det.

– Anledningen till att vi är så små i Blekinge är att det inte finns träningsmöjligheter på grund av att vi inte har tillräckligt långa ridvägar.

Fritidsnämnd och länsstyrelse ska säga sitt, men, Stylianouidis drömmer om att göra Södra Hoka till centrum för distansridning, eller som han också vill kalla det, naturridning.

– Vi bildade föreningen egentligen med syfte att det skulle vara ren tävlingsverksamhet, men för att locka fler medlemmar har vi gått över till att även kalla det naturridning. Det finns så många ryttare i Karlshamnstrakten som inte vill hoppa eller tävla i dressyr, det är lite den målgruppen vi söker.

Distansridning är annars en tuff utmaning.

– Tävlingsmomentet innehåller distanser från fem mil och upp till 16 mil för seniorerna. Man brukar säga att ett seniorekipage klarar ungefär två mil i timmen, säger Stylianouidis.

Nästan undantagslöst är det arabhästar eller arabkorsningar som används.

– Det är en ökenhäst, de är gjorda för det här.

Masstart gäller och krasst går det att säga att första ekipage i mål vinner, men så är det inte alla gånger.

– Det är veterinärbesiktningar under resans gång och inget ekipage får fortsätta utan att ha klarat besiktningen. Samma sak är det i mål, ingen har gått i mål förrän besiktningen är klar och godkänd.

Namn: Blekinge Distansryttarförening.

Grundad: 2009.

Antal medlemmar: 20–25.

Huvudort: Karlshamn.

Huvudsaklig verksamhet: Naturridning

Connie Nilsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.