1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Nästan allt gick åt pipan

Nyheter • Publicerad 19 november 2003

KARLSKRONA

Det andra året i en högre serie brukar vara det svåraste. Så blev det också för IF Trion, men jag tror inte att någon i sin livligaste fantasi kunde ana hur svårt år 2003 skulle bli för Blekinges ledande damfotbollsklubb.

Så gott som allt har gått åt pipan - inte bara den allsvenska platsen.

Alla turer kring försök att skaffa förstärkningar har snurrat så mycket att fler än de ansvariga i Trion har blivit yra. Tränaren Ola Petersson fick sparken. "För lite poäng och vi skapar istället en långsiktig lösning" gavs som förklaring när Kristian Dahlroth tillträdde.

Under Dahlroths ledning tog Trion tre av totalt nio poäng i allsvenskan och den långsiktiga lösningen försvann när Dahlroth hoppade av tränarjobbet efter serieslutet.

Och nu visar det sig dessutom att klubbledningen troligtvis inte, på ett lagligt korrekt sätt, kunnat hantera de tre utländska spelarnas vistelse i Sverige.

Snacka om ett förlorat år!

Även om den här affären "stinker" är jag inte övertygad om att ledarna i Trion - det kan finnas undantag - medvetet har handlat oriktigt. Däremot verkar det lite naivt att ge spelare ersättning genom insamlingar via klubbmedlemmar.

Det enklaste hade väl varit att slå Svenska Fotbollförbundet en signal för ett besked om hur man ska agera med utländska förstärkningar.

Finns det kryphål känner säkert förbundet till dessa. Finns det inga kryphål gäller det förstås att följa regler, lagar och förordningar.

Har Trions styrelse varit naiva så gäller väl samma sak till viss del Karissa Hampton. Hade jag fått tjata till mig pengar jag blivit lovad och hade jag blivit utkastad från en lägenhet; då hade jag satt mig på första bästa flyg hem. Speciellt om jag hade haft en öppen biljett i fickan.

Hon litade på löften och försäkringar från klubben - det kan stå henne dyrt!

Redan i augusti dristade jag mig att kritisera Trions klubbledning för agerandet under säsongen. Det fick jag skit för av en styrelseledamot och kåsör som då skrev om "Sportkrönikörer med DN-komplex".

Det var Dagens Nyheter (DN) som i går avslöjade att Trion kan riskera åtal för brott mot utlänningslagen.

Undrar just vem som har DN-komplex (komplex=känsla av underlägsenhet, hämning) nu, Donald Holmgren?

Jag visste inte heller - påstod Holmgren - "ett dugg om vare sig verklighet eller hur föreningar drivs framåt av helt ideellt arbetande styrelseledamöter".

Nu vet jag i alla fall hur vissa saker drivs i IF Trion . . .

I kväll samlas Blekinge Fotbollförbunds representantskapsmöte på Ronneby Brunn och bland alla frågor som föreningsrepresentanterna ska ta ställning till finns förstås lagantalet i div IV- serien.

Två klubbar har motionerat om att minska antalet lag i div IV från 14 till 12. Det är Listerby IK och Lyckeby GoIF - heder åt dessa.

Märkligt att inte fler klubbar agerar. Tränarkåren är ganska enig; 14 div IV-lag är för mycket.

Förbundsstyrelsen - i alla fall ordföranden Kenneth Karlsson - har med en åsnas envishet hävdat att det är bra med 14 lag.

Vad är det som är bra?

Är det bra med bandyresultat typ 12-5, 8-1, 8-3, 7-0, 7-4 och så vidare . . ?

Är det bra att utgången av många matcher är så given att de inte ens plats-ar på BLT:s klubbtipsrad?

Är det bra att div IV-lagen vid vissa tillfällen spelare tre matcher på åtta dagar?

Är det bra att div IV-segrarna inte härdas tillräckligt inför spel i div III?

Minska istället antalet lag i div IV. Det finns inte 14 lag av div IV-klass i Blekinge.

Jämnare matcher skapar mer spänning och dramatik!

Lagen ska hinna träna, inte bara spela matcher!

Klassen på div IV-fotbollen sjunker år från år. Något måste göras!

Det håller inte att påstå att tränarna vill ha färre lag i serien för att få jobba mindre mot samma ersättning. Jag har hört den förklaringen, men köper den inte.

Jag tror mer på de tränare som säger att det inte längre är roligt att jobba på div IV-nivå.

Roligast, tycker jag, vore om det gick att samarbeta med Skåne och Småland. Låt sex Blekingelag spela mot skånska div IV-klubbar och de andra sex mot smålänningar.

Vi sätter förstås vår garanterade div III-plats på spel, men det här vore en större utmaning än att försöka fortsätta med en dålig variant av Premier Blekingeleague.

Då finns det ändå en risk att vi fastnar mellan gär?sgårdarna . . .

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.