1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Mörrum värvar finsk backjätte

Mörrum tror sig ha hittat den felande länken, och i så fall en välbehövlig backförstärkning.
Som vid flera tidigare tillfällen i Gojsets 35-åriga hockeyhistoria handlar det om en finländare.
- Spännande att träna med killarna i Mörrum, säger Jani Ojala strax innan han på torsdagskvällen för första gången smakade på isen i Södrahallen.
Nyheter • Publicerad 12 oktober 2001

Frankrike och ishockeyklubben Angers är hans senaste hemvist, om vi undantar den parantesaktiga sejour han under hösten gjort i Asplöven från Haparanda.

- Jag spelade där för att få nödvändig matchträning, jag var med mot Vännäs i söndags, berättar Jani.

Anledningen till att Jani lämnade den franska hockeyn var att han helt enkelt inte trivdes.

- Gillade varken fransmännen eller den hockey som spelas där.

Den äventyrslystne finländaren var dessförinnan i Kalifornien, och spelade i Bakersfield, ett lag tillhörande West Coasthockeyleague. Där stämde det bra för den fysiskt starke (190 cm/90 kg) Jani Ojala.

- Små rinkar, då får man nytta av fysiken.

Nygren tipsade

Han tyngsta merit är dock en tvåårig sejour i FM-ligan i hemlandet Finland, där den i trakterna välkände Håkan Nygren var tränare under Ojalas tid i Espo Blues.

Förre Mörrumstränaren Håkan Nygren har kontaktats av nuvarande Mörrumstränaren Lasse Lindgren.

BLT-sporten ringer upp Nygren, och synar referensen:

- Ojala är en spelare som håller hög allsvensk klass för att använda svenska mått. Han är en auktoritet och är upprätt i sin stil på isen.

- Han påminner en del om Vesa Salo i Tingsryd.

Uleåborg är Jani Ojalas hemstad. Här var han för några år sedan med i en hårdsatsning i nästa högsta serien med FM-ligan som mål.

- Det lyckades inte. Därefter blev jag sugen på att dra utomlands.

Efter åren i USA och Frankrike är det alltså nu åter Norden och broderlandet Sverige som gäller.

Spelade med Leskinen

En poäng i sammanhanget är att Jani under hockeykarriärens gång har gjort någon säsong med f d Mörrumsbacken Petteri Leskinen (bor numer åter i Finland).

- Kookoo Kovala heter klubben som jag och Leskinen representerade. Det var spelåret 1994-1995, och säsongen innan han drog till Sverige för att spela i Mörrum, säger Jani Ojala.

I utgångsläget gäller ett 14-dagar långt try-out kontrakt. Parterna har ett ömsesidigt intresse att "titta" på varandra.

- Även om Janis meriter är väldigt bra, och refenserna pekar i en enda riktning känns det mest rätt att göra så här, säger Lasse Lindgren.

- Inte minst som att det är en period då vi har mycket matcher.

- Blir vi nöjda med varandra så kommer det också att bli en fortsättning, tillägger GoIS-tränaren.

Jani Ojala ger ett proffsigt intryck, och i egentligen allt talar för att try-out kontraktet i förlängningen blir ett kontrakt som gäller tills hockeysäsongen 2001-2002 är avslutad.

Fotnot: Under de två veckor som Jani Ojala har try out-kontrakt med Mörrum spelar Gojset följande matcher: Gislaved (h), Troja (b), Mora (h), Leksand (B) och Gislaved (b).

Bengt Josephson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.