1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Mjällbys nya backlinje

Han kom som vänsterback men blev mittfältare.
Nu är Viktor Agardius tillbaka i ursprungsrollen.
– Jag får ut mest av mitt spel som ytterback.
Nyheter • Publicerad 20 mars 2013
Viktor Agardius.
Viktor Agardius.Foto: Bo Åkesson

Ändra så lite som möjligt i en backlinje, heter det ju.

Jodå.

Mjällby AIF kommer till allsvenskan 2013 med en nästan sprillans ny. Med tunga pjäser som Patrik Rosengren och Anders Wiktström borta är nu Daniel Ivanovski, med 42 allsvenska matcher under bältet, den mest rutinerade i backfyran. Sen kommer en trio ”nykomlingar”: Jasmin Sudic, Gbenga Arokoyo och så Viktor Agardius.

– Jag vet att vi är en ung backlinje, men vi har visat på försäsongen att vi håller. Det är svårt att ta sig igenom oss, säger Agardius.

När William Leandersson till slut tvingades opererara sin höft blev Agardius det naturliga valet som ersättare på vänsterbackspositionen. Hittills har han inte gjort någon besviken.

– Jag kom till Mjällby som försvarare men blev uppflyttad på mittfältet direkt.

Vad är skillnaden?

– Det är längre till moståndarens mål. Som back gäller det att stötta dem som är framför dig, se till så att de ligger rätt i planen. Sen har man som ytterback en viktig roll i uppspelsfasen.

Mjällbys nya backlinje har varit intakt under i stort sett hela försäsongen. Inte minst det nya mittbacksparet Jasmin Sudic och Gbenga Arokoyo har behövt lära känna varandar på planen.

– Kontinuitet är verkligen viktigt. Att laborera för mycket är inte bra. Jag tycker vi allihop har lärt känna varandra, jag vågar sticka i väg och vet att de täcker upp för mig och tvärtom, säger Agardius.

Är det enklare att gå från en mittfältsroll till försvarsspel än tvärtom?

– Ja, det tycker jag. Nu hade jag i och för sig redan det defensiva tänket med mig sedan tidigare. Men helt klart är det så.

Agardius trivs i sin nygamla roll.

– Det känns bra just nu, jag trivs i den här positionen och tycker att jag får ut mest av mitt spel där. Som ytterback ligger jag mer rättvänd och kan komma med fart.

William Leanderssons rehabilitering pågår för fullt men på fotbollsplanen är han inte tillbaka förrän i juni. Åtminstone tills dess lär Agardius vara tränaren Anders Torstenssons förstaval på positionen.

– När "Wille" kommer tillbaka blir det en konkurrenssituation, så blir det ju. Men det får jag ta då.

Henrik Flemming
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.