1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Mjällby AIF:s minus: 2,6 miljoner kronor

Aldrig tidigare har Mjällby AIF:s pris för att klara sig kvar i allsvenska varit högre än 2012.
Vid gårdagens årsmöte redovisades ett minus på 2,6 miljoner kronor.
Det egna kapitalet på 1,5 miljoner är förbrukat och Mjällby AIF går in i 2013 med en skuld på 1,1 miljoner kronor.
Nyheter • Publicerad 1 mars 2013
Foto: Bo Åkesson

Sportsliga framgångar kostar. Det fick Mjällby AIF erfara 2012.

En optimistiskt lagd budget gick inte att hålla.

– Vi hade för dyr spelartrupp i förhållande till budget och vi höll inte heller på marknadssidan, säger ordföranden Ronny Södergren.

Lånespelare som Dominique Kivuvu och Anders Wikström kostade.

Moestafa El Kabir blev till slut såld, men till BK Häcken – inte utlandet.

– Det var en rad faktorer som påverkade spelartruppens kostnad, säger Södergren.

Sponsringen minskade från 9,7 miljoner kronor till 8,9 miljoner kronor.

– Redan nu ligger vi mycket bättre till där. Vi har redan fått in sponsorkontrakt motsvarande sju miljoner kronor. Det är 70 procent av den budgeten.

När Mjällby AIF i somras insåg vart åt det lutade sades det upp motsvarande 2,4 tjänster inom organisationen, men finanserna gick inte att rädda.

Styrelsen har nu lagt en budget för 2013 som ska ge ett överskott på två miljoner kronor.

– Klarar vi det har vi ett överskott på 900 000 kronor vid årets slut, säger Södergren.

Ett överskott är ett absolut måste.

Elitlicensen för 2013 är visserligen redan klar, men för att få elitlicens för 2014 måste Mjällby AIF inte bara ha ett positivt eget kapital, Mjällby AIF måste också redovisa en handlingsplan till Svenska Fotbollförbundets licensnämnd över hur man tänker säkerställa föreningens framtid.

Drastiskt, men revisorernas dom i revisionsberättelsen var hård angående det faktum att Mjällby AIF inte bara hade en skuld på 1,1 miljoner kronor utan också för att de kortfristiga skulderna överstiger omsättningstillgångarna:

”?det finns en osäkerhetsfaktor som kan leda till tvivel om föreningens förmåga att fortsätta verksamheten om inte föreningen fortsätter visa lönsamhet och/eller erhåller externt kapital 2013”.

Ronny Södergren var dock väldigt tydlig när det stod klart att han blivit omvald för ytterligare en period:

– Det finns inte på kartan att vi ska åka ur allsvenskan av ekonomiska skäl.

Ni måste visa upp en handlingsplan för licensnämnden, vad händer om styrelsen märker att den lagda budgeten för 2013 hamnar i riskzonen?

– Jag har lärt mig att man inte ska prata i förtroende med en journalist, men vi har en plan. Vi ska ha ett positivt eget kapital när året är slut, säger Södergren med ett leende.

Årsmötet fick också chansen att ställa frågor med anledning av det ekonomiska läget. En fråga som kom upp var den om hur långtidsskadade stjärnan Pär Ericsson ska ersättas.

Södergren till Blekingesport:

– Alla ropar efter att vi ska köpa en ny forward. Vi kommer inte att ta några risker där, i alla fall inte inom den befintliga budgeten. I så fall får det bli en extern lösning.

Den externa lösningen kan vara Mjällby Support AB. Ordföranden, Blekinge Fotbollsförbunds avgående ordförande Per-Ola Johansson:

– Det finns lite pengar i dag i Mjällby Support.

I dag har Mjällby Support AB vinstandelar i totalt elva Mjällbyspelare, bland annat Haris Radetinac, Viktor Agardius, Daniel Ivanovski, Craig Henderson och Andreas Blomqvist.

– Målet för 2013 är att vi ska få in 800 000 kronor. Hur sedan Mjällby AIF vill använda pengarna får de sportsligt ansvarig avgöra, säger Johansson.

Connie Nilsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.