Miljonregn över svensk fotboll
De slutliga summorna är inte bestämda ännu, de fastställs under ett exekutivkommittémöte i december, men klart är att platsen i sig är värd ett betydande belopp.
– Nu får man inte glömma att det är bruttopengar vi pratar om, det kostar en hel del med ett mästerskap också. Men jag vill minnas att vi fick ett överskott på 40-45 miljoner förra EM, och det är ju pengar som går ut i verksamheten. Med pengarna från VM senast har vi startat talangutvecklingsprojekt och anställt de tolv riksinstruktörstjänsterna, sade Sune Hellströmer, förbundets generalsekreterare till TT inför kvalmatchen mot Spanien i förra veckan.
I Portugal för fyra år sedan var det prissummor på nästan 1,2 miljarder kronor som delades ut mellan de deltagande nationsförbunden. Denna gång är pengasäcken ännu större, men det är ännu inte bestämt hur den ska fördelas.
– I VM senast gjorde de en tyngdpunkt på semifinallagen, att de fick stora summor, och sedan var det ingen större skillnad mot vad vinnaren fick. I EM var det annorlunda, där var det mer en stegvis ökning. Vi får se hur de väljer att fördela pengarna den här gången, säger Hellströmer.
I EM för fyra år sedan var bara platsen i gruppspelet värd 44 miljoner kronor. Sedan fick nationerna ytterligare 5,9 miljoner för varje seger och 23 miljoner extra när kvartsfinalplatsen var klar.
Då hade prispengarna växt med 65 procent jämfört med EM-slutspelet i Holland/Belgien fyra år tidigare. En liknande höjning och framgång för det svenska landslaget skulle ge närmare 130 miljoner kronor vid ett avancemang.
Inte heller spelarna blir lottlösa.
När EM-kvalet är färdigspelat faller även deras ersättning ut i form av en klumpsumma till hela spelartruppen.
– Sedan är det spelarna själva som bestämmer fördelningsprincipen, de båda lagkaptenerna (Fredrik Ljungberg och Tobias Linderoth) företräder dem och de brukar fördela på något sätt efter antal spelade matcher.