1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter
Det är dagen efter för landslagsmålvakten Tomas Svensson.
Handbollslandslaget kör lite lätt rehabträning efter VM- kvalet mot Belgien i Arena Rosenholm.
Nyheter • Publicerad 17 januari 2006

Samtidigt minns Tomas sitt första handbollsbesök i Karlskrona 1983, när IFK Karlskronas Lars-Göran "Lill-Munken" Jönsson nästan skrämde livet ur honom.

-Usch ja, där var det nära att min karriär fick ett snabbt och abrupt slut, säger Tomas.

Som blott 15-årig målvakt hade Tomas fått hoppa in i Guifs handbollsmål, sedan båda de ordinarie målvakterna skadat sig.

Nära huvudet

Han hade gjort ett kort inhopp i en tidigare match, men detta var hans första "riktiga" match i allsvenskan från start. Guif mötte IFK Karlskrona i Karlskrona idrottshall. Tomas Svensson berättar:

-Vi (Guif) började katastrofalt dåligt och låg under med 8-2, men så småningom jobbade vi oss in i matchen och jag tyckte det gick ganska hyfsat för mig själv.

-Då kom Lill-Munken fri mot mig på en kontring. Han hoppade inte in som brukligt, utan drog iväg ett avstämt skott som svischade förbi mitt huvud med någon centimeter. Bollen tog i ribban och jag tror den darrade flera timmar efteråt, så hårt var skottet. Jag var ju bara 15 år gammal och då funderade jag allvarligt på vad jag gett mig in på.

Nåja, tack och lov så fortsatte Tomas med handbollen och han har bjudit handbollsälskare på åtskilliga högtidsstunder sen dess.

Proffs i 16 år

I landslaget kom Tomas Svensson med 1988 och han har en proffskarriär på hela 16 år bakom sig. Han har varit med om hela den svenska handbollseran under 90-talet och början av 2000- talet och har prishyllan fylld med en mängd medaljer från både EM, VM och OS.

Tomas är kort sagt en levande legend inom svensk handboll.

-Det har blivit några år, det har det, säger Tomas, som samtidigt avslöjar att han gärna vill spela en OS-turnering (2008) till.

Han har spelat som proffs i bland annat Barcelona och Hamburg och för tillfället håller han till i spanska topplaget Portland San Antonio från Pamplona. Där delar han på målvaktssysslan med den danske landslagsmålvakten Kasper Hwidt.

Just nu är det full fokusering på det pågående VM-kvalet och närmast matchen på torsdag mot Vitryssland borta.

-Vi ska verkligen ha klart för oss att det är en mycket svår match som väntar oss. Totalt sett över två matcher bör vi dock klara av dem, men det gäller att vi är helt på topp.

Tomas vill ogärna göra jämförelser mellan dagens lag och "guldlagen" från 90-talet. Han tycker att Sverige har ett riktigt bra lag på gång igen, men att det kanske ännu inte är riktigt moget.

-Vi har en hög potential i laget, men lite för låg lägstanivå ännu. Och så saknas det rutin. Men grabbarna är ambitiösa och vi jobbar hårt för att ta tillbaka vår position bland världens ledande handbollsnationer.

Lättare skada

Dagen efter kvalmatchen mot Bel-gien i Vodafone Arena Rosenholm körde landslaget bara lite lätt återhämtnings- och rehabträning. Ett lättare handbollspass på förmiddagen och ett styrkepass kombinerat med lite simning på eftermiddagen.

Under förmiddagspasset fastnade Tomas lite lätt med foten och tänjde ut ett ledband. Han fick behandling av landslagets läkare med kyla och hård tejpning.

-Ingen fara. Mest i förebyggande syfte.

-Jag är garanterat redo för spel mot Vitryssland på torsdag.

Jonny Samuelsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.