1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Kvalresan går vidare för Kim Andersson

VM-kvalresan går vidare för det svenska handbollslandslaget.
Vitryssland på bortaplan väntar i morgon. En motståndare av helt annan kaliber än "uppvärmningsmatcherna" mot Turkiet och Belgien.
Nyheter • Publicerad 18 januari 2006

-Vitryssland är fysiskt mycket starkt, så det gäller att hålla musklerna i trim, säger Sveriges högernia Kim Andersson, som valde att köra ett styrkepass på Lokomotion innan landslaget lämnade Karlskrona.

23-årige Kim Andersson, Sävehovspelaren som sedan något år tillbaka är proffs i tyska topplaget Kiel, måste lyckas om det ska gå bra i kvalet. Som vänsterhänt niometersspelare har han fått axla Staffan Olssons fallna mantel och för Sveriges anfallsspel är han ytterst viktig.

Vänsterhänta bra niometersspelare är nämligen en stor bristvara inom svensk handboll.

-Men jag känner ingen större press. Kristian (Svensson) finns ju också att tillgå, säger han.

Trots allt är den nästan två meter långe Kim definitivt förstavalet som högernia, när förbundskaptenen Ingemar Linnéll tar ut förstauppställningen.

Kims skytte är av den kalibern att motståndarförsvaren måste stöta långt ut på honom - och då öppnar sig automatiskt luckor för både inspel och kombinationer.

Gäller att våga

Fast det gäller ju förstås att Kim vågar skjuta, även om det skulle bli en och annan miss.

-Jo, förut blev jag kanske lite tveksam efter några missar, men nu vet jag hur viktigt det är med distansskott. Min tränare i Kiel tjatar ständigt på mig att jag ska skjuta mera, förklarar den svenske "bombkastaren".

Kim tycker själv att han utvecklats betydligt som handbollsspelare sen han kom till Kiel. THW Kiel är ett av världens allra bästa klubblag och toppar Bundesligan för närvarande.

-Jag får hela tiden spela tillsammans med och mot toppspelare. Sen betydde det nog mycket att det fanns andra svenskar i Kiel sen tidigare. Det gick lätt att snabbt acklimatisera sig.

Redan från början fick Kim mycket speltid och han har hela tiden känt förtroendet från tränarens sida.

-Jag fick chansen direkt och det betydde mycket för självförtroendet.

Hur viktigt är det att Sverige vinner mot Vitryssland och sedan också kvalificerar sig för VM?

-Jätteviktigt! Vi är ett för bra landslag för att inte vara med i VM. Men jag är ganska övertygad om att vi klarar av att ta oss dit.

Först och främst gäller det då att inte snubbla mot Vitryssland.

Jonny Samuelsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.