1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Kratov i guldstriden

Orions Oleksandr Kratov, Erik Andersson och Nadiya Volynska svarade för fina insatser när årets första SM distans avgjordes.
Bäst lyckades Kratov som tog brons i herrklassen. Andersson och Volynska slutade sexa.
Nyheter • Publicerad 15 april 2013
TUFF KAMP. Oleksandr Kratov, OK Orion, fanns länge med i segerdiskussionerna i orienterarnas verkliga kraftprov.
TUFF KAMP. Oleksandr Kratov, OK Orion, fanns länge med i segerdiskussionerna i orienterarnas verkliga kraftprov.Foto: Marcus Palmgren

Långt tufft och tekniskt krävande terräng var det som löparna fick känna på i skogarna söder om Landvetter när SM:s ultra distans avgjordes med masstart.

I herrklassen blev det ganska snabbt en duell mellan Sveriges stora stjärnor Johan Runesson, Göteborg och Gustav Bergman, Ravinen, samt Orions Oleksandr Kratov.

– Vi kom loss rätt tidigt och jag kände mig ganska pigg i de tuffa backarna. Men sista kilometern så blev jag lite sliten och tappade några sekunder, säger en trött Kratov.

Denna tuffa distans kräver verkligen sin man när man skall springa över 22 kilometer i tuff terräng där löptiden var en bit över 2.5 timmar.

– Jag är nöjd med det mesta i dag. Det kändes bra och jag tog ett eget vägval på slutet som jag hoppades skulle vara snabbare, men vi kom samtidigt till kontrollen. Sedan var det en kamp på slutet, där jag tyvärr tappade några sekunder och chansen till guldet, avslutade en ändå ganska nöjd bronsmedaljör som var 30 sekunder efter i mål.

Segern gick till Johan Runesson som i en vild spurtstrid besegrade Gustav Bergman. Bakom de bästa svarade Måns Sandgren, Orion, för ett bra lopp när han sprang i mål som 14:e man.

Erik Andersson, H18, låg till en början i täten på de 15 kilometerna som juniorerna avverkade.

– Jag låg främst på långsträckan efter halva banan, men bestämde mig för ett eget vägval som jag tyvärr tappade några minuter på. Sedan fick jag springa helt solo resten av banan, säger Andersson.

Tätklungan med segraren Gustav Sparrevik, kunde han aldrig nå ifatt.

– Jag är ändå nöjd med min placering. Ett bra kvitto på att vinterträningen har fungerat bra. Det är inte denna distans jag främst satsar på utan detta var en bonus, säger Andersson.

I damklassen blev det en uppvisning av Tove Alexandersson, Stora Tuna, som var totalt överlägsen. Alexandersson var över fyra minuter före landslagskompisen Helena Jansson Leksand.

Orions Nadiya Volynska var inte helt nöjd med sin sjätteplats i mål.

– Jag hamnade i ett vakuum och fick springa själv på slutet. Skulle vilja ha varit med i kampen om bronset.

På tolfte plats kämpade en ganska nöjd Ellinor Tjernlund sig i mål. En bra debut i seniorklassen.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.