1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Köhne kämpar om en landslagsbiljett

Hon drömmer om en landslagsplats, en biljett till SM-slutspelet och en fortsatt karriär inom handbollen.
Karlskronatjejen Ilse Köhne, 18 år, för en spännande tillvaro i elitserielaget H43/Lundagård.
Nyheter • Publicerad 27 februari 2013
I centrum. Karlskronatjejen Ilse Köhne är på jakt. SM-slutspel och en plats i EM-truppen är vad som hägrar.
I centrum. Karlskronatjejen Ilse Köhne är på jakt. SM-slutspel och en plats i EM-truppen är vad som hägrar.Foto: 

Vardagen tillbringas sedan 2,5 år tillbaka på handbollsgymnasiet i Lund. Det var då flytten från moderklubben Hästö IF blev ett faktum.

– Jag började i division 1-laget och knappt det, berättar 18-åringen som inledningsvis fick ytterst sparsamt med speltid.

Därefter började klättringen.

– Jag har tagit mig uppåt och fick kontrakt med elitserielaget den här säsongen.

Förra veckan kom chansen på allvar. Försvaret läckte i den viktiga streckmatchen mot Spårvägen och Ilse Köhne fick hoppa in mellan stolparna. Av 28 avlossade Spårvägenskott såg hon till att nypa 14 av dem. Med andra ord en räddningsprocent på hela 50.

– Mer än vanligt, skrattar Köhne som valde sitt tillfälle med omsorg.

Dels tog laget ett stort kliv mot en biljett till SM-slutspelet och dels fanns U19-förbundskaptenen Birthe Hansson på plats.

– Det är nio målvakter som slåss om landslagsplatserna, säger burväktaren som hoppas få en plats i EM-truppen om än i en mycket tuff konkurrens.

Vad har du utvecklat sedan flytten?

– Det mesta. Vi har fem-sex träningspass varje vecka plus match. Styrkan har blivit bättre. Jag är en av de minsta målvakterna och behöver tänka ett steg till.

Ilse Köhne beskriver sig som en reaktionssnabb målvakt som just har jobbat mycket med snabbheten. Det är ett måste om man "bara" mäter 1,72 i sammanhanget.

H43/Lundagård har fyra poäng tillgodo på det närmast jagande laget under strecket och med tre omgångar kvar ser de ut att nå SM-slutspelet.

– Vi har försökt att bli mer aggressiva från början i matcherna. Det har blivit bättre. Vi var rätt mesiga i början av säsongen.

Studenten tas i början av juni. Frågan är vad som händer efter det?

– Jag har kontrakt säsongen ut. Sedan får vi se var jag hamnar. Det som är klart är att jag tänker fortsätta satsa på handbollen.

Jerry Nilsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.