1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Junior-VM i skidor i farozonen

Längdskidåkningens enda mästerskap i vinter, junior-VM i Polen, är i farozonen. Arrangörerna ligger efter i förberedelserna och när fyra månader återstår har hoppbacken inte ens börjat byggas.
Nyheter • Publicerad 2 oktober 2007

Längdskidåkningens enda mästerskap den här säsongen är junior-VM i Polen i februari.

Men det är i farozonen.

Dessutom finns frågetecken för seniorernas stora världscupfinal i Bormio.

Junior/U23-VM i längdåkning, backhoppning och nordisk kombination ska avgöras i Sczcyrk i Polen den 3­10 februari. Det enda internationella mästerskapet i vinter, då det inte är VM eller OS.

Men vid Internationella skidförbundets (Fis) höstmöte i Zürich framkom att mycket återstår att göra för arrangörerna av JVM. Det finns till och med risk för att mästerskapet måste ställas in.

Och någon reservort finns inte.

- Fyra månader återstår och de har inte börjat bygga backen än, säger Jan Palander, Svenska skidförbundets representant i Fis längdkommitté.

- Det är flera andra delar i det här också. Vi är rädda att tävlingarna blir inställda.

För svensk del skulle ett inställt mästerskap främst drabba de som ingår i junior- och utvecklingslagen. Det rör sig om ett tjugotal åkare.

Vid Fis-styrelsens möte i november måste de polska arrangörerna kunna visa att JVM går att genomföra.

För världscupeliten finns också en del problem som inte är lösta. Fis längdkommitté är inte nöjd med lösningarna för längdåkning i den stora världscupfinalen i Bormio, Italien, i mitten av mars. Längdtävlingarna ska avgöras i Santa Caterina, där det visserligen har varit världscup i längd förr, men där kraven på banorna är annorlunda nu.

- Det ska köras både masstartslopp och jaktstarter i världscupfinalen och det är för trånga passager som det ser ut nu, säger Jan Palander.

- Det är mycket oklart hur det blir med det.

Redan till kommande säsong ville Fis längdkommitté ha världscupfinalen i Falun. Men Fis-styret gjorde tummen ner och ville hålla fast vid en stor finalvecka för världscuperna i längd, alpint och snowboard. Förhoppningen är att en världscupfinal för längd i Falun ska bli verklighet i mars 2009. Problemen i Bormio gör inte Faluns sak sämre.

- Det ser mycket positivt ut att Falun får finalen säsongen 2008­09 och har den i ett par, tre år, säger Palander.

Enligt planerna ska världscupfinalen inledas med sprint i Stockholm och följas med tävlingar i Falun, ett kort 2,5-kilometerslopp delvis i den beryktade "Mördarbacken" på fredagen, individuella lopp på lördagen och jaktstart på söndagen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.