1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Idrottslig dramatik kan vara futtig

Nyheter • Publicerad 10 november 2003

KARLSKRONA

Ibland känns den dramatik och det allvar vi försöker piska upp inom idrotten ganska futtig.

Det gör den när flygplan med vilje styrs rakt in i skyskrapor med tusentals dödsoffer som följd.

Det gör den när rapporter når oss om naturkatastrofer som skördar mängder av människoliv.

Det gör den när vi på tv får se bilder på barnsoldater med gevär i en ålder då de normalt borde ägna sig åt helt andra saker än att döda medmänniskor.

Det gör den när Sveriges utrikesminister blir knivmördad på ett varuhus mitt i centrala Stockholm.

Och den gör det också när en handbollsspelare blir knivstucken på en krog i Karlskrona.

Någon har vid något tillfälle sagt att "vi lever i den bästa av världar". Så kanske det är, men med tanke på utvecklingen i den världen ska vi vara glada att vi inte lever i den näst bästa!

Allt detta onödiga våld.

Ibland känns det som om vi borde efterlysa en reset-knapp på världsdatorn. Göra en omstart, precis som när våra datorer bombar. Det finns ingen sådan knapp så livet måste gå vidare. Idrotten också - hur liten och futtig den än känns i ett sammanhang där liv och död spelar större roll än rekord, mål och poäng.

Förra säsongen blev den södra handbollstvåan en riktig rysare som fick sin upplösning först i sista omgången. Det var då Eslöv "lurade" Hästö på seriesegern och IFK Karlskrona på kvalplatsen.

De som hade hoppats att ett förstärkt Hästö i vinter snabbt skulle ta död på all spänning kan redan känna sig dragna vid näsan. Mycket talar för ett nytt drama även om bara en knapp tredjedel av serien är avverkad.

IFK Trelleborg verkar ruggigt starkt och det är med spänning vi ser fram mot det första riktiga tungviktsmötet. Det spelas den 23 november i Söderslättshallen, Trelleborg. Trelleborg vs Hästö.

Då måste Hästö upp till bevis!

Visst, Hästö har tagit elva av 14 möjliga poäng så här långt, men spelet har inte varit i närheten av det bästa vi såg under förra säsongen.

Då flöt spelet ofta fram som en våg, en framgångsvåg, och några vågbrytare var sällsynta.

Nu tycks det som om de flesta lag lagt ut pirer i Hästös farvatten, och vi som bor i närheten av havet vet vad som händer när vågor bryts. Det blir mycket stänk och oreda och sedan ebbar det mesta ut . . .

Nu finns det så många duktiga individuella spelare i Hästö att, alla pirer till trots, laget kan vinna även om inte spelet fungerar till 100 procent. Speciellt mot de lag som i grund och botten egentligen inte ska kunna röra de gulsvarta.

Hästö kan inte längre slå ur underläge. Inga motståndare kommer till Karlskrona Idrottshall för att spela gladhandboll mot Hästö. Det handlar istället om taktik och mycket av det som oftast kallas "grishandboll". Sådana blindskär måste Hästövågen också fortsätta undvika för att rulla vidare mot div I.

Men det är i alla fall matchen mot Trelleborg om två veckor som kommer att ge en fingervisning åt vilket håll det pekar.

IFK Karlskrona då? Kan IFK utmana Trelleborg och Hästö?

IFK har startat överraskande bra och betydligt bättre än de seanste säsongerna då klubben hade en trupp som var ämnad för toppstrid. I år var siktet sänkt, men ändå har det blivit många fullträffar.

I det långa loppet tror jag inte IFK håller. Det skulle möjligtvis vara om IFK hade turen att klara en hel säsong utan svårare skador. Insatsen hemma mot Trelleborg visade i alla fall att Karlskrona ligger en bit efter.

Det räcker inte att Andreas Hällkvist blommar ut. En 16-åring ska inte behöva bära det ansvaret.

Däremot vore det förstås roligt om IFK kan hålla liv i serien så länge som möjligt och då infriar ju laget dessutom sin egen målsättning: nytt kontrakt.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.