1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Hästö IF nära nedläggning

Hästö IF är bara ett allmänt möte från att läggas ned.
Vid ett extra årsmöte i går vann ”visionärerna" rösträkningen mot ”traditionalisterna” med 37-7.
Den 20 mars kan ett definitivt beslut tas om en ny handbollsförening i Karlskrona där arbetsnamnet är HIF Karlskrona.
Nyheter • Publicerad 14 februari 2013
BESVIKEN. Lawe Held, hedersledamot i Hästö IF, ifrågasatte motivet till att lägga ned Hästö IF.
BESVIKEN. Lawe Held, hedersledamot i Hästö IF, ifrågasatte motivet till att lägga ned Hästö IF.Foto: Marcus Palmgren

IFK Karlskronas gamle finske storskytt Robert Stubb, nu ungdomsledare i Hästö IF, har varit drivande planerna på en ny handbollsförening i Karlskrona.

I går kväll visade Stubb upp sina planer inför totalt 44 röstberättigade Hästömedlemmar.

Stubb pratade framtid, han pratade om den nya planerade 75-miljonershallen, han pratade om att 2020 ha ett upptagningsområde över nästan hela Blekinge och långt in på småländskt territorium och Stubb pratade ungdoms– och elitsatsning.

För att nå allt detta är Stubb övertygad om att enda vägen att gå för handbollen i Karlskrona är via en sammanslagning. IFK Karlskrona har inledningsvis ställt sig tveksamt till planerna.

Nu var Stubb där för att frälsa de egna.

Men han stötte på väntat motstånd, främst från hedersledamoten Lawe Held och förre ordföranden Thomas Berg.

Varken Held eller Berg kunde neka till att Stubbs presentation såg bra ut, men som Held sa:

– Mycket som presenteras är bra, men varför inte driva det vidare i Hästö IF:s namn, är ni bara intresserade av att glänsa i en ny förening?

Stubb försökte förklara, både under och efter mötet:

– Detta är det enda förnuftiga. Den viktiga grejen som alla missat är att vi slåss om samma resurser. Vi behöver samla allt under samma tak. Om jag hört rätt finns det 300 ungdomar i stan som spelar handboll. Jag tror vi kan dubbla det till 600 om vi går samman.

Stubb fick också en rad frågor från Torbjörn Sunesson och Jens Köhne, som båda sitter i Hästö IF:s nuvarande sportgrupp. Köhne menade att det var mycket fokus på ungdomsfrågor och samtidigt påpekade han att sportgruppen satt lite i en rävsax med tanke på de förberedelser som måste göras inför nästa säsong för att få ihop ett slagkraftigt elitlag.

Robert Stubb efter mötet:

– De som debatterade kanske inte riktigt lyssnade på vad vi ville med eliten.

De som gjorde sina röster hörda för Hästö IF:s upplösning och samtidigt då bildandet av en ny förening var alla eniga om att något måste göras.

Johan Hjortsberg, ordförande i Hästö IF:s ungdomsstyrelse:

– Att jämföra ungdomshandboll då och nu är inte relevant. I dag håller handbollen i Karlskrona på att dö ut om vi inte går samman.

Staffan Andersson:

– Tendensen är dalande och har så varit de senaste tio åren. Vi är för få, vi tappar folk och vi får inte in något nytt. Så ser det ut.

Men när en handbollsmamma begärde ordet tog det skruv ordentligt:

– Vi behöver vara fler och vi behöver ha större bredd. Ungdomarna bryr sig inte om vilken färg det är på tröjan. Min egen dotter, som själv spelar handboll, säger att hon vill spela i en klubb som har Karlskrona i namnet. Hon tycker Hästö låter töntigt.

Ett konstaterande som strödde salt i såren på inte minst Lawe Held, som direkt efter beslutet sa:

– En viss bitterhet känner jag väl. Det är bara att hoppas att det inte blir ”vad var det jag sa?”

Den 20 mars är medlemmarna kallade till ett allmänt möte. Två tredjedelars majoritet igen och Hästö IF finns inte på handbollskartan längre.

– Vi har bastumöte i morgon (läs i dag). Vi får väl se om vi kan samla styrkorna bättre den gången, säger Lawe Held.

Bobby Stubb:

– Jag är inte alls orolig om de samlar ihop sig. Jag har inte gjort detta för personlig vinnings skull utan för handbollens bästa i Karlskrona. Blir det av så blir det av, annars inte.

Connie Nilsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.