1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Föreningar tjänar på Ringholms budget

I dag presenteras vårbudgeten.
Idrottsministern Bosse Ringholm bjuder på en glad nyheter för idrottsrörelsen.
Taket för lönebidragsanställda höjs från 13700 till 15200 kronor.
Nyheter • Publicerad 14 april 2005

-Mycket bra. Föreningarna kommer att tjäna mycket pengar på detta, säger Kjell-Åke Karlsson, ordförande i Blekinge Idrottsförbund.

Lönebidraganställda inom Blekingeidrotten fyller i dag en mycket viktig funktion.

Rätt person på rätt plats gör i många föreningar ett oerhört arbete och har därför blivit näst intill oumbärliga för bland annat föreningar som äger och sköter sina egna anläggningar.

Men det kostar pengar.

-En del föreningar har tvingats säga upp lönebidragsanställda därför att de inte längre har råd att betala lönen, säger Karlsson.

Kort sagt fungerar lönebidragssystemet som så att föreningarna tidigare betalat all lön överstigande 13700 kronor till den lönebidragsanställde.

Staten har stått för 13700 kronor.

Nu höjs taket från 13700 till 15200 kronor.

Legat stilla

Föreningar med lönebidragsanställda tjänar genom det nya förslaget i vårbudgeten 1500 kronor per månad eller om man så vill 18000 kronor om året.

-Lönebidraget har legat stilla sedan i början på 90-talet. Vi får se om vi kan höja taket ytterligare i höst, säger Bosse Ringholm.

För Blekingeidrotten betyder nyheten i vårbudgeten oerhört mycket.

-Vi har ett hundratal lönebidragsanställda som vi administrerar, säger Karlsson.

Idrottsminstern visade med en rad siffror och kolumner, när han gästade Ronneby för att prata idrott med blekingska idrottsledare, att regeringen har en medveten strategi som går ut på att ekonomiskt gynna svensk idrott. Under 2005 är exempelvis statens stöd 1.4 miljarder kronor.

-Ni som sitter här tycker säkert att det är bra, men om det suttit ett gäng kulturarbetare här hade de säkert stenat mig.

Ringholm säger sig ha förståelse för kulturelitens eventuella ilska, men satsningen på idrotten står fast.

-Idrotten har prioriterats.

Handslaget, där en miljard kronor portioneras ut under fyra år till olika projekt, har blivit en stor succÈ.

Lokala aktivitetsstödet har fått en lavinartad utveckling. Från 100 miljoner kronor om året år 2000 till 650 miljoner kronor 2005.

-Varje föreningen har sett bidragen öka.

Något som Nättrabyledaren Håkan Johannesson höll med:

-Vi kommer att få mycket mer pengar nu genom det lokala aktivitetsstödet.

Bingolotto oroar

Men allt är inte frid och fröjd på den ekonomiska fronten. Bingolottoraset fortsätter, men Ringholm sträcker inte ut handen för att hjälpa föreningar som hamnat i beroendeställning av Bingolotto.

-Staten har inget ansvar att kompensera.

Kjell-Åke Karlsson påtalade att hur givmild ministern än var så kunde han inte visa på någon höjning av statsanslag eller grundbidrag. Något som Ringholm inte kunde argumentera mot.

Kjell-Åke Karlsson var också bekymrad över föreningsledarnas situation och ställde en rak fråga till Ringholm om hur länge den gamla ledarstaben ska orka. Ringholm svar var att dagens ledargeneration måste ersättas av nya krafter.

Är Kjell-Åke Karlssons oro befogad?

-Att vara idrottsledare är ett obetalt heltidsjobb som ger glädje och gemenskap. Jag tror man förstår det när man väl är inne i det. Sedan tycker jag också att det jag fått som 15-åring i en förening av andra ledare kan jag kanske ge tillbaka som ledare när jag slutat min aktiva karriär.

Connie Nilsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.