1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Flink tar steget till Fifa-domare

Joakim Flink, Karlskrona, tar ytterligare ett steg i sin fotbollsdomarkarriär.
Nästa år blir han en av Sveriges tio assisterande Fifa-domare.
- Det har varit min målsättning och efter fem år i allsvenskan känns det bra att få gå vidare, säger Joakim Flink.
Nyheter • Publicerad 28 november 2003

Två av Sveriges assisterande Fifa-domare faller nästa år för åldersstrecket, 45 år. Det är Leif Lindberg, Kärna, och Mikael Nilsson, Stora Höga. Dessa bägge ersätts av Joakim Flink och Fredrik Nilsson, Svalöv.

Ny Fifa-domare blir Daniel Stålhammar, Landskrona, som ersätter Leif Sundell, Borlänge, som även han passerar 45-årsgränsen.

Bland de sju Fifa-domare Sverige har återfinns Martin Hansson, Holmsjö.

För Joakim Flinks del betyder det här att han kan vänta sig fler internationella uppdrag.

- Tidigare har det handlat om ett per år, någon U 21-landskamp eller Uefa-cupmatch. Nu hoppas jag det blir fler matcher och kanske även någon turnering.

Fem säsonger

33-årige Flink har gått på linjen i allsvenskan under fem säsonger och hade det här året 17 uppdrag som assisterande domare i högsta serien.

- Som assisterande Fifa-domare kan det bli ytterligare några allsvenska matcher.

Tio år har Joakim Flink på sig att resa runt i världen och vara en del av den internationella fotbollen.

- Ja, i alla fall om jag håller måttet. Det finns alltid observatörer som kollar in och sätter betyg på insatserna. Den som inte sköter sina kort får svårt att hålla sig kvar.

På distriktsplanet tar Joakim Flink steget in på plan och är huvuddomare i div IV och neråt. Högre upp håller han sig dock på linjen . . .

- Jag har satsat på den assisterande rollen eftersom det hade varit svårare att nå Fifa-status som domare. I lägre sammanhang är det dock bra att hålla igång även domarsysslan.

Joakim Flink har ett förflutet (?) som spelare, målvakt, och ännu är det kanske för tidigt att lägga handskarna på hyllan. Han tränar i alla fall med nya div III-laget Rödeby AIF.

- I första hand hjälper jag till som målvaktstränare, men skulle något oförutsett hända kan det förstås bli aktuellt med ett inhopp.

Träningen med Rödeby - och på egen hand - ser i alla fall till att hålla flåset uppe och när den internationella fotbollen drar igång på allvar i februari nästa år är Joakim Flink redo för uppdrag.

Fotnot: Följande sju svenskar har Fifa-status som huvuddomare 2003: Jonas Eriksson, Stockholm, Anders Frisk, Mölndal, Peter Fröjdfeldt, Eskilstuna, Martin Hansson, Holmsjö, Martin Ingvarsson, Hässleholm, Stefan Johannesson, Stockholm, och Leif Sundell, Borlänge. Av dem faller Sundell för åldersstrecket, 45 år, och han ersätts av Daniel Stålhammar, Landskrona.

Tio svenskar är assisterande Fifa-domare 2003: Henrik Andrén, Karlstad, Erik Bergsten, Solna, Peter Ekström, Enköping, Ingemar Larsson, Hässelby, Leif Lindberg, Kärna, Mikael Nilsson, Stora Höga, Per-Inge Nyberg, Säter, Kenneth Petersson, Norrköping, Edvard Pruner, Värnamo, och Stefan Wittberg, Märsta. Nästa år ersätts Lindberg och Nilsson av Fredrik Nilsson, Svalöv, och Joakim Flink, Karlskrona.

Rolf Jönsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.