1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Fabians fantastiska framgångshelg

För 18 år sedan slog han sin första backhand i Lyckeby BTK-tröjan.
I går var Fabian Åkerström tillbaka i Karlskrona – som ny svensk mästare.
– Publiken som har stöttat mig hela helgen har en stor del i guldet.
Nyheter • Publicerad 4 mars 2013
Där satt den. Pappa Billy Åkerström signalerar för sonens seger och mamma Gunilla applåderar taktfast bredvid.
Där satt den. Pappa Billy Åkerström signalerar för sonens seger och mamma Gunilla applåderar taktfast bredvid.Foto: Marcus Palmgren
Gladast i stan. Så här firar man ett SM-guld.
Gladast i stan. Så här firar man ett SM-guld.Foto: Marcus Palmgren
Hett villebråd. De autografsugna ungdomarna gav inte hemvändaren en lugn stund efter prisutdelningen. Allt under överinseende av Lyckebyprofilen Hans Svensson.
Hett villebråd. De autografsugna ungdomarna gav inte hemvändaren en lugn stund efter prisutdelningen. Allt under överinseende av Lyckebyprofilen Hans Svensson.Foto: Marcus Palmgren
Kung i idrottshallen. Fabian Åkerström ville ta hemstaden i sin famn efter en SM-helg med idel vinster och ett rejält läktarstöd.
Kung i idrottshallen. Fabian Åkerström ville ta hemstaden i sin famn efter en SM-helg med idel vinster och ett rejält läktarstöd.Foto: Marcus Palmgren
Tung forehand. Lägg därtill en snärtig backhand och ni har en del av förklaringen till Fabian Åkerströms SM-guld.
Tung forehand. Lägg därtill en snärtig backhand och ni har en del av förklaringen till Fabian Åkerströms SM-guld.Foto: Marcus Palmgren

24-åringen känns avslappnad, bekymmersfri och glad. Han har precis slagit storfavoriten, och regerande mästaren, Jens Lundquist med 4–2 i set och fått lyfta bucklan inför hemmapubliken inklusive hela familjen och släkten som satt på nedersta raden.

– Det är svårt för motståndaren att läsa mig när jag spelar så här bra, berättar han som förklaring till framgången.

Lundquist var bara en skalp under helgen, Jörgen Persson en annan (se separat artikel). Med sin udda spelstil, ska vi kalla det en offensiv med defensivinslag, har han fått samtliga på fall.

– Ingen spelar riktigt som jag gör. Sjöberg (Marcus, tränare reds anm) ligger på mig hela tiden att jag ska variera spelet. Jag kan inte höra det för många gånger.

Variationen satte den regerande mästaren schack matt. Sylvassa backhandslag, direkt dödande, var en publikfriande variant liksom bollarna som närmast var målsökande missiler mot den yttersta kanten på bordet. Jens Lundquist hade inget svar.

– Jag är imponerad av den höga nivån "Fabbe" håller, säger förbundskaptenen Ulf "Tickan" Karlsson.

– Han var som bäst när det gällde som mest. Det är något som fler behöver lära sig av, fortsätter "Tickan" som berömmer Åkerströms förvandling.

Förbundskaptenen tänker framförallt på forehandspelet.

– Han har blivit mycket tuffare. Han behöver inte stå framme vid bordet för att vinna duellerna utan kan stå långt bak och loopa.

24-åringen, nu tävlandes för Växjö PK, talar om en annan framgångsfaktor.

– Jag har ofta haft svårt med jämnheten. Jag har jobbat hårt med att höja lägstanivån. Det är viktigare än högstanivån.

Variation och jämnhet är med andra ord segerreceptet.

– Nu måste han väl vara aktuell för VM-truppen, tycker Växjötränaren Marcus Sjöberg, även han med ett förflutet i Lyckeby BTK.

– Jag får försöka att fortsätta så här, säger huvudpersonen. Innan helgen har jag inte haft några bra chanser att nå VM.

Nu kan det bli ändring på den punkten och den avigt spelande Lyckebykillen kan fortsätta att sätta myror i huvudet på motståndarna som aldrig vet vad som väntar.

Firar du med familjen i kväll?

– Det blir en hemresa till Växjö. Vi har en viktig match i serien mot Spårvägen på tisdag. Jag kommer att fira efteråt. Någon gång ska det firas!

Mattias Karlsson, tidigare Lyckeby och nu i Halmstad, hade inte ett lika lyckat mästerskap. Han försvann tidigt i singelspelet och förlorade dubbelsemifinalen tillsammans med Kristian Karlsson.

– Jag har inte spelat bra alls, säger Karlsson. Jag har varit stel och spänt mig.

Jerry Nilsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.