1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Explosioner i Boston

Två personer har avlidit och flera människor har skadats svårt i explosioner vid mållinjen för Boston Marathon i USA, rapporterar AFP.
Uppgifter tyder på att det rör sig om någon form av attentat.
68 svenskar var anmälda till loppet, hur många som deltog är oklart. Det finns i nuläget ingen information om några omkomna svenskar.
Nyheter • Publicerad 15 april 2013
Foto: Charles Krupa
Foto: Charles Krupa
Foto: Charles Krupa
Foto: Charles Krupa
Foto: Charles Krupa

Minst två personer har avlidit och flera människor har skadats svårt i explosioner vid mållinjen för Boston Marathon i USA.

Explosionerna inträffade vid mållinjen för maratonloppet på måndagen. Tidningen Boston Globes reporter talade om "dussintals" människor som har fått allvarliga skador, rapporterade tidningen på Twitter.

– Man kan se tydligt hur kroppsdelar ligger söndersprängda på gatan. Detta var inte en oavsiktlig explosion, hävdade tv-kanalen NBC:s reporter på platsen.

Christofer Salmén från Stockholm gick i mål vid 19.30-tiden svensk tid. Efteråt satte han sig på en restaurang ungefär två kilometer från målgången, utan att märka några explosioner.

– Det enda vi ser är det som syns på tv just nu. Alla står här och tittar på tv:n och är oroliga och undrar vad som händer, sade han till TT.

Loppet hade hunnit halvvägs när explosionerna inträffade, enligt CNN. Det talades om två kraftiga explosioner kort efter varandra.

– Jag hörde ett stor smäll och såg ett stort rökmoln. Sedan hörde jag ytterligare en smäll vid trottoaren, sade ett ögonvittne till CNN.

– Det var då alla fick panik.

CBS kanal i Boston visade bilder på tjock grå rök från en byggnad vid mållinjen.

Boston Marathon är traditionellt en folkfest, och mycket folk hade samlats i närheten av mållinjen. Tusentals löpare deltog i den 117:e upplagan av loppet. 68 svenskar var anmälda till loppet, hur många som deltog är oklart.

President Barack Obama har informerats om händelsen i Boston och har beordrat att regering och myndigheter ska bistå på alla sätt i utredningen, uppger Vita huset.

Polisen har genomfört en kontrollerad detonation av "en tredje bomb", rapporterar CBS News reporter på plats. Detta ska ha skett i samma område.

Delstaten Massachusetts nationalgarde har satts in vid explosionsområdet i Boston.

(TT)

Enligt Boston Marathons hemsida finns 68 löpare registrerade från Sverige. Av dem hade 16 ännu inte gått i mål vid 22-tiden svensk tid. 12 av de 68 svenskregistrerade löparna har inte fått sin halvtid noterad på hemsidan. Det finns inga uppgifter om att någon svensk skadats.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.