1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Ett magiskt år för Toresson

Inga märkvärdiga gångarter och ganska tjurig till vardags, men med en rejäl dos tävlingsinstinkt. På tävlingsbanan har nordsvensken Flisan hittat vad hon verkligen gillar och är tillsammans med MRF-kusken Ebbe Toresson länets mest framgångsrika körekipage 2012.
Nyheter • Publicerad 15 januari 2013
Vinnare. Under ett framgångsrikt 2012 samlade Ebbe Toresson och Flisan mest poäng av länets körekipage. Nu har Flisan mätts in som ponny och därmed väntar nya konkurrenter 2013. Foto: Madeleine von Koch
Vinnare. Under ett framgångsrikt 2012 samlade Ebbe Toresson och Flisan mest poäng av länets körekipage. Nu har Flisan mätts in som ponny och därmed väntar nya konkurrenter 2013. Foto: Madeleine von KochFoto: 

Ebbe Toresson och Flisan klarar sig prima utan de där märkvärdiga gångarterna och har kört till sig framstående placeringar under året.

– Hon har en härlig tävlingsinstinkt. När vi närmar oss hindren i maraton taggar hon till ordentligt och jag får hålla emot rejält för att hon inte ska dra i väg, säger Ebbe Toresson samtidigt som han gör Flisan redo för ett pass hemma på gården där hon föddes för tio år sedan.

Andra fördelar är Flisans vändbarhet, som gör att hon kan hålla jämn hastighet även i hindren. Förutom ett snabbt maraton och en välkörd precision måste det förstås också funka på dressyrbanan.

– Eftersom Flisans naturliga förutsättningar gör att gångarterna är begränsade är jag väldigt noga med det jag kan påverka, som ställning, övergångar och vägar.

Teamet la ribban högt för året när de vann den första tävlingen, elit medelsvår. I SM var de det enda kvalade ekipaget i sin kallblodsklass och satte i stället ett gäng varmblodiga konkurrenter på plats genom brons i precisionen och sjundeplats totalt.

De nya reglerna 2013 där hästklassernas kallblodstempo, vilket motsvarar D-ponnytempo, är struket kunde ha hindrat karriären på riktigt hög nivå. Millimetrarna var dock på Flisans sida och när tävlingsåret tar fart i vår gäller ponnyklasserna. Den maffiga ponnyn får därmed fortsätta i sitt ordinarie tempo och förutom SM finns ett par resor utomlands i Ebbes planer.

– Det kan bli en tävling i Danmark och därefter inofficiella EM för kallblod som avgörs i Frankrike. Om vi inte kör den tävlingen i år hoppas jag att det blir nästa år, säger Ebbe.

För att hålla Flisan på topp och göra bra resultat i alla tre moment krävs noggrann planering. Den innehåller bland annat konditionsträning i skogen och bara begränsad dressyrträning för att inte Flisan ska tröttna. Förra året lyckades Ebbe uppenbarligen matcha sin partner på bästa sätt.

– Alla tävlingar utom en gick långt bättre än jag kunde tro. Inte minst SM, där jag inte hade några som helst förväntningar på placeringar.

Ebbe erkänner utan omsvep att det har krävts en stor dos envishet för att lyckas trots att Flisan inte hade tydliga tävlingskvalitéer och dessutom har ett tjurigt humör. När 2012 nu har passerat beskriver Ebbe enklast året med ett enda ord.

– Magiskt. Jag är väldigt, väldigt glad över att ha kommit så långt med en häst som inte var något speciellt eller kostar flera hundra tusen som en del av konkurrenternas hästar.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.