1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Emese och isväggen

Emese Balint har varit uppe på 6 200 meters höjd i Himalaya.
Riktigt så höga bergstoppar finns det inte i Blekinge?
När Klätterklubben Granit från Mörrum söker utmaningar heter de istället Valhalla, Valberget, Köpegårdaberget och Länsmansberget.
Nyheter • Publicerad 26 februari 2013
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
ISIGT. Miljön är smått surrealistisk sett till att det faktiskt rör sig om Blekinge, men Emese Balint har hittat en riktig utmaning vid Valhalla i Olofström.
ISIGT. Miljön är smått surrealistisk sett till att det faktiskt rör sig om Blekinge, men Emese Balint har hittat en riktig utmaning vid Valhalla i Olofström.Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson

Bergslättring är i dag ingen stor sport i Blekinge. I Karlskrona finns den mest aktiva föreningen. När Klätterklubben Granits storlek kommer på tal blir Emese Balint nästan förlägen.

– Det är jag, min sambo Benny Palmgren och våra barn Oskar och Tynde som är medlemmarna.

Glansdagarna sträcker sig drygt 20 år tillbaka.

Då hette vi Blekinge Klätterklubb och det var nog 70-medlemmar som var med och de kom från både Blekinge, Småland och Skåne.

I mitten av 1990-talet började det byggas klätterväggar inomhus. Växjö fick en förening, Karlskrona växte sig större och kvar i Mörrum blev egentligen bara grundmedlemmarna.

– Då sadlade vi om till Klätterklubben Granit.

I dag består klubben av fyra medlemmar.

– Medlemmarna växte upp, ungdomarna flyttade, vi fick själva barn. Vi försökte få andra att engagera sig, men det var svårt, säger Balint.

I dag är det svårt att locka ungdomarna tillbaka till sporten.

Ett annat problem är att bergslättring i alla dess former kräver utbildade och erfarna ledare.

– Det jag gillar med bergslättring är att det ger variation. Det är en sport för aktiva, men det krävs egentligen inte så stora kunskaper för att komma igång. Det är ett perfekt sätt för en familj att göra något tillsammans med sina barn.

Familjen Palmgren/Balint har utmanat alla bergen som finns i Blekinge: isklättring vid Valhalla i Olofström, klättring på Valberget i Tararp, Köpegårdaberget i Åryd och Länsmansberget i Hällaryd, men också resor ner till de italienska alperna.

Emese Balint har inte nöjt sig med det. Nyligen kom hon hem efter att ha besegrat Island Peak i Himalaya.

– Vi landade på 2 400 meters höjd i Nepal. Fågelvägen var det 80 kilometer till Island Peak, men vi vandrade 230 kilometer och passerade 11 000 höjdmeter. Det tog 19 dagar.

Gruppen var tio personer stark från början.

Sex nådde toppen.

– Jag var så trött att jag knappt orkade titta på de fantastiska vyerna när jag stod på toppen.

Hur farligt är bergslättring?

– På de höjderna är den tunna luften den största faran, men farligt? En av världens bästa klättrare klarade världens svåraste vägg. När han kom ner körde han ihjäl sig, men självklart finns det risker. Den största faran är enligt mig att man går upp för fort på de höjderna vi pratar om här.

Connie Nilsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.