1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

"Det finns ett stort intresse för kampsport"

Flickvännen Lotta förde honom till Sverige.
Nu lär australiensaren Nick Mansell ut muay thai, eller thaiboxning, i Karlskrona.
– Jag brinner för att se mina elevers utveckling, säger han.
Nyheter • Publicerad 31 januari 2013
FOKUS. Australiensaren Nick Mansell har sedan i september tränat en grupp boxare i muay thai. Han brinner verkligen för sporten.
FOKUS. Australiensaren Nick Mansell har sedan i september tränat en grupp boxare i muay thai. Han brinner verkligen för sporten.Foto: Thomas Persson
SLÅR. Jonathan Bergenäs matar slag mot Nick Mansell, som försvarar sig.
SLÅR. Jonathan Bergenäs matar slag mot Nick Mansell, som försvarar sig.Foto: Thomas Persson
GE OCH TA. Tränaren Nick Mansell tar emot sparkarna från Jonathan Bergenäs. "Han är en tuff och väldigt ambitiös boxare" är Mansells omdöme av Bergenäs.
GE OCH TA. Tränaren Nick Mansell tar emot sparkarna från Jonathan Bergenäs. "Han är en tuff och väldigt ambitiös boxare" är Mansells omdöme av Bergenäs.Foto: Thomas Persson
MÅLMEDVETEN. Nick Mansell.
MÅLMEDVETEN. Nick Mansell.Foto: Thomas Persson

Det är full koncentration i Kalvhagen Box Center.

33-årige australiensaren Nick Mansell ger ut instruktioner till de tiotalet boxarna som är på plats. Sparkar och slag varvas i sporten som på thailändska heter muay thai, som är en hårdare variant av kickboxning och K-1, där de största skillnaderna är att man får använda armbågar och kan ha längre chlinchar (nackbrottning).

– Det är en tuff sport, helt klart. jag tycker att det finns många tuffa boxare här i Karlskrona, säger Nick Mansell.

Mansell har bott i Sverige i ett par år. Det var kärleken som förde honom till Sverige.

– Ja, jag träffade en svensk tjej, Lotta, när jag bodde i Australien. Vi jobbade på samma ställe, sedan blev det som blev, säger Mansell med ett skratt.

Han har ett förflutet som thaiboxare i Australien, men nu är det tränarrollen han vill satsa på.

– Visst, jag boxas lite fortfarande, men nu är det är lite mer fokus på att lära ut sporten. Jag brinner verkligen för att se utvecklingen hos de jag tränar. Att se hur deras självförtroende växer. Det är stort.

I september 2012 startade han upp muay thai i Karlskrona.

– Gensvaret var bra. Det finns ett stort intresse för kampsport i Karlskrona

Varje vardag klockan fem på morgonen tränar han sin grupp i två timmar.

– Vi börjar med att springa utomhus i 15-20 minuter i rätt högt tempo, sedan går vi in och tränar muay thai. Vi kör även två kvällspass i veckan. Boxarna har visat en otrolig inställning.

En av de lovande boxarna är 22–årige Jonathan Bergenäs. Han har tidigare hållit på med karate och judo. Nu är det muay thai som gäller.

– Jag gillar tempot, sedan är det en tuff sport. Mitt mål är att tävla i MMA (Mixed Martial Arts) en dag. Då är muay thai ett bra steg på vägen, säger Jonathan Bergenäs.

Nick Mansell hoppas i framtiden att kunna ta ut sina thaiboxare i världen.

– Det är en dröm jag har. Att kunna ta med boxarna till exempelvis Ryssland, Australien och Thailand för att tävla. Men det är en hel del jobb kvar innan vi är där, säger Nick Mansell.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.