1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Charles Franzén: "Jag har en otrolig aptit på ishockey"

Charles Franzén är mannen som har svetsat samman ett gäng vinnarskallar till en hockeyfamilj i toppen av division I. Inför omstarten berättar han nu om ensamheten som tränare, om hur han nobbade Oskarshamn och om vikten av ett slag på andremålvaktens benskydd. - Den dagen varje spelare känner att tränaren ser dig, då har du kommit långt, säger han.
Nyheter • Publicerad 4 januari 2007

I morgon startar division I-serien i ishockey om. I går hade Olofströmstränaren Charles Franzén "kvartssamtal" med samtliga spelare. Men det handlade inte om snabba omställningar eller kartläggning av motståndare.

- Nu snackar vi om hur det är med flickvännen eller hur julen har varit, säger Franzén.

I ett lag som befinner sig i medgång är det naturligtvis lättare att hålla individuella samtal. Men vissa spelare är viktigare än andra.

- Det viktigaste är fjärdefemman. Kan du få killarna i fjärdefemman och reservmålvakten att känna förståelse och acceptans så betyder det mycket, säger Charles Franzén.

Frihet under ansvar Om den gamla skolan tränare vrålar sig hesa över ett taktikblock under time outerna, så är den nya skolan, enligt Franzén, de som pluggar gruppdynamik och går enligt devisen "frihet under ansvar". Vilket som är bäst kan diskuteras men OIK-tränaren vet vad han tycker.

- En av mina bästa chefer hade jag när jag jobbade inom flyget. Han visade aldrig att han kontrollerade dig, men man visste att han hade koll.

Och i time outerna liknar han sig snarare vid handbollstränaren Bengt Johansson.

- Jag är nog lite lik "Bengan". Spelarna får komma överens.

- Den gamla skolan där man tror att man är helt ovärderlig. Den är förlegad.

Diskbråck satte stopp Franzéns egna karriär slutade med ett diskbråck vid 28 års ålder.

- Efter andra operationen la jag av.

I stället körde han igång sin tränarkarriär. Den har hittills varat i 14 år. Franzén har varit tränare i Stocksund, Danderyd/Täby, HV 71:s J20-lag, samt assisterande tränare i ungdomslandslag. Han har steg 4-utbildning från förbundet, men han har även läst ishockeyhögskolans tvååriga ledarskapsutbildning i Örnsköldsvik.

- Det kanske är det viktigaste jag har gjort som förbundet håller i, säger Franzén som fick lära sig på allvar hur människan fungerar i grupp.

Det har han stor användning av i sitt yrke.

- Den dagen varje spelare känner att tränaren ser dig, då har du kommit långt. Det kan handla om att slå till någon på benskydden, ta någon i hand när man hälsar eller gå ut och fika med några spelare.

Nära Oskarshamn Det var faktiskt nära att Charles Franzén hamnade i en allsvensk klubb istället. Han var i IK Oskarshamn, blev intervjuad och tittade på lägenhet.

- Men de ville ha ett namn hellre än vad de ville ha en tränare, säger Franzén.

- De sänkte budet och då tackade jag för mig.

Istället blev det Olofström för stockholmaren Franzén - lite skillnad.

- Det är klart att Olofström är väl inte platsen där nöjeslivet strålar, ler han.

Ensamt yrke Men OIK kommer ju knappast heller att bli klubben där Franzén avslutar sin karriär. Han kan den här branschen.

- Som tränare är du en ganska ensam person. Klubbarna "utnyttjar" dig ett par år och suger ur dig det du har. Så var det i Stockholm och så var det i Jönköping. Men jag förstår klubbarna. Det finns smarta klubbar och det finns inte smarta klubbar. Finns det kunskaper i en tränare är det klart att du ska suga till dig det.

Arbetet som hockeytränare är onekligen speciellt.

- Du får en avstämningsrapport tre gånger i veckan, säger Franzén och syftar på matcherna.

- Det är få yrken där man får så många avstämningsrapporter.

Trots det har Franzén vigt sitt liv åt hockeyn.

- Man tränar och leder matcher. Sen kommer du hem och tittar på allsvenskan och elitserien. Du har Säsongskortet och Sportexpressen. Sen försöker jag kolla på min grabb när jag kan.

- Men jag skulle ha svårt att gå tillbaka till ett sju till fyra-jobb.

- Jag har en otrolig aptit på ishockey.

Och just nu går det riktigt bra - till och med bättre än vad fansen trodde inledningsvis.

- Vi bjöd in supportrarna för att prata innan serien. Då var det vissa som tyckte att vi hade ett alldeles för ungt lag. "Det här är en seniorserie", sa man, berättar Franzén.

I dag ligger man trea i tabellen.

- Men det kommer att bli tufft. Tingsryd och Pantern kommer att göra allt som står i deras makt för att ta vår plats.

I februari är det nya kvartssamtal.

- Förhoppningsvis inför slutspelet då, säger Franzén.

Tigers och Pantern i ryggen alltså.

I morgon börjar jakten.

Tobias Fabbeke
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.