1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Bygget är igång

I går sattes spaden i marken.
Med hjälp av representanter från en mängd idrottsföreningar och ett långt skaft grävdes den första gropen för bygget av Arena Rosenholm - Karlskrona kommuns 160 miljoner-satsning på nya idrottsanläggningar.
Nyheter • Publicerad 5 juni 2004

- Inte sedan vi byggde Östersjöhallen, den kombinerade mäss- och tennishallen, har kommunen gjort en rejäl satsning på idrotten. Nu gör vi verkligen något rejält sa kommunalrådet Mats Johansson (s).

Tanken var att det första spadtaget skulle locka ut karlskronaborna till Rosenholm, men någon folkvandring var det inte tal om. Däremot fanns det gott om idrottskändisar på plats och alla lovordade förstås det här initiativet och ser fram emot resultatet.

Stavhopparen Patrik Kristiansson, återvändande handbollsspelaren Pierre Thorsson och badmintonveteranen Jan-Erik Antonsson såg bara fördelar i kommunens satsning. Det gjorde också SM-guldmedaljören i ishockey Anders Husko från HV 71, men varför han fanns på podiet var svårare att förstå.

Eniga politiker

Det har ju däremot höjts en del kritiska röster och då har det handlat om att pengarna istället borde satsas på utbildning och vård. Inte minst fick Mats Johansson och Arena Rosenholm kritik i samband med onsdagen besked om 13 indragna lärartjänster på gymnasieskolan.

- Det är inte riktigt rätt att ställa en sådan här investering mot indragna lärartjänster. Det här är en satsning för framtiden, en satsning som kan locka folk till Karlskrona och som kan få folk att stanna kvar i Karlskrona, betonar Mats Johansson.

Och har får stöd av oppositionen.

- Det här har vi varit överens om. Idrotten svarar för en stor samhällsnyttiga insats och måste också få sina behov tillgodosedda, konstaterar K-G Svenson (m).

Ny projektledare söks

Trots enigheten har resan fram till det första spadtaget varit kantat av problem. Först var det Skanska som var missnöjda med att ha missat entreprenaden och som genom ett överklagande uppsköt byggstarten med en dryg månad. Och i den här veckan hoppade projektledaren Mats Ekelund av sitt jobb efter meningsmotsättningar i ledningsgruppen.

- Det sistnämnda ska dock inte behöva försena bygget ytterligare. Arbetet med att hitta en ersättare till Mats Ekelund har redan påbörjats, säger Mats Johansson.

Mats Johansson tror inte heller att det blir speciellt svårt att hitta en ersättare.

- Nej, det här måste vara ett spännande jobb för rätt person. Det är viktigt att vederbörande har gedigna idrottskontakter för att kunna utveckla Arena Rosenholm.

Någon gång i början av augusti hoppas Mats Johansson att den nye projektledaren ska kunna börja jobba.

När programledaren Lenny Mostberg klarat av alla intervjuer och Sven-Gunnar Pettersson bjudit på musik så var det dags för det första spadtaget.

Representanter från många idrottsföreningar fattade en långskaftad spade och tog det första taget innan vem som helst fick fortsätta att gräva. Till sist tog en grävskopa över och ska det hela stå klart - som planerat - till halvårsskiftet 2005 räcker det inte med ideella krafter . . .

Rolf Jönsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.