- Jag har väl aldrig gillat det här från början, säger Kenneth Karlsson, ordförande i Blekinge Fotbollförbund.
- Men då det handlar om anpassning till EU-bestämmelserna är det bara att gilla läget och köra på.
På lördag har Svenska Fotbollförbundet representantskapsmöte.
Då ska ett beslut fattas i frågan. Allt talar för att svensk fotboll gör en anpassning till internationella övergångsregler.
- Tvivlar inte på den saken. Efter vad jag förstått finns det majoritet för införandet av Bosmanregeler i Sverige, säger Kenneth Karlsson.
Vilket bland annat får konsekvensen att transfersummorna slopas när kontraktslösa spelare byter klubb inom landets gränser. Men märk väl att det gäller icke amatörer. Här blir det en penningmässig gräns på 3 000 kronor, vilket är en sänkning av tidigare nivån, som i dagens läge är 5 000 kronor.
- Med sänkningen blir det möjligt för klubbarna att knyta upp fler spelare på kontrakt. Det är det som är tanken bakom, säger Kenneth Karlsson.
I sammanhanget kan påpekas att nivån 3 000 kronor exempelvis också kan gälla intjänade segerpremier. En gräns som inte är ovanlig bland fotbollsföreningar på div IV-nivå.
- Den aktuella summan gäller all skattepliktig inkomst för en fotbollsspelare, som sålunda passerar gränsen för icke amatör vid 3 000 kronor, betonar Kenneth Karlsson.
- Bland konsekvenserna hör att administrationen ökar, då klubbarna blir tvungna att registrera sina spelare till Svenska Fotbollförbundet, då de passerat gränsen för icke amatörer.
Frågan är i vilken utsträckning som utpräglade storklubbar kommer att gynnas, och de något mindre klubbarna typ Mjällby AIF, som i onsdags var ensamt om att ha fostrats så pass många som två (Tobias Linderoth och Christian Wilhelmsson) av svenska A-lands-lagets spelare i startelvan mot Egypten.
- Fifa har uppmärksammat den här situationen, och infört ett så kallat utbildningsbidrag för spelare mellan 12 och 23 år. De som utbildat spelare ska inte bli lottlösa. Här finns ett system vilket är till för att ge ekonomisk kompensation till klubbar på lägre- och mellannivå.
- På det viset hamnat knappast Mjällby i förlorarnas skara. De har ju också favören att värva icke kontrakterade seniorer utan att behöva betala övergångssummor.
När en talangfull spelare på 17 år, från till exempel Sölvesborgs GIF, värvas av Malmö FF kommer han också i framtiden att kosta pengar - men enligt fastställda tariffer.
Prislappen hänger bland annat samman med spelarens ålder och status. Till exempel om det finns meriter som pojklands-lagsmatcher med i bilden.
Svår början
- Det blir naturligtvis inte helt enkelt i början, men man får väl ha en viss utvärdering efter en tid, och se ifall man har träffat rätt.
Går däremot spelare till en klubb i samma division, exempelvis från Saxemara till Rödeby, går han fritt, förutsatt att han gör det under en transferperiod.
- För amatörer blir det en transferperiod på en månad efter säsongens slut på hösten.
- För icke-amatörer blir det två sådana perioder. En på vintern och en på sommaren. I förstnämnda fallet kan det vara 15 november-15 december.
När övergångssummorna försvinner ligger bollen helt och hållet hos spelaren. Det kan sannolikt bidra till spelarnas marknad.
- På samma sätt som det står var och en fritt att byta jobb i det civila måste det vara en lika självklar rättighet för spelare att välja arbetsgivare. Varför ska vi ha bestämmelser som gör det svårare att röra sig inom landet, säger Per Ågren, ordförande i spelarföreningen.