Blekingarna laddar för jubileumsåret
Några Blekingeklubbar är inblandade som arrangörer nästa åra Oringen. Vilse 87,Skogsfalken, Stigmännen och BroSö har tillsammans hand om den fjärde etappen som går på Ryssberget.
Oringen som växt till ett jättearrangemang och kräver flera års förberedelse.
Generalsekreterare för hela Oringen 2014 som skall ha sin Arena strax utanför Kristianstad är Mats Widesjö Stigmännen/BroSö.
– Jag jobbar sedan 1,5 år sedan heltid med Oringen. Det är en otroligt stor organisationsapparat. Bara centralorten där alla skall bo skall rymma 15 000 människor i drygt en vecka. Vi hoppas på ca 20 000 starter i dagarna fem.
Det gör att man räknar med cirka 100 000 starter vilket gör arrangemanget till ett av de största i Sverige.
Senast Blekinge var med och arrangerade var 1984.
– Det blir lite av ett jubileum, det är ju 30 års sedan. Nästa år är det 50 år sedan Oringen startade just i Skåne. Nu har jag varit med och följ arrangemanget noga i tre för att komma så bra förberedd som möjligt, menade Mats som har bråda dagar.
Mats känner sig trygg med organisationen så ett år före tävlingsdags.
– Vi har de flesta posterna klara. Etappen som går i Blekinge får vi ett bra stöd både ekonomiskt och resursmässigt av Sölvesborgs kommun. Turistekonomisk vinning var i Halmstad föra året över 160 miljoner så det är bara Gothia cup som är större.
Mats är ingen nybörjare i Oringen. Han har varit med som tävlande i drygt 30 år. Även i år hinner han med en stund i skogen varje dag, innan han likt stålmannen byter roll till observatör.
Lars-Gunnar Bengtsson, Stigmännen, kommer att vara etappchef på nästa års fjärde etapp. Lars-Gunnar har en stor rutin av just skapa fina arrangemang.
– Jag har aldrig tidigare varit i ett sådant här stort arrangemang. Det skall bli väldigt kul. Det är något man gör en gång i sitt liv. Vi är en bra sammansvetsad grupp alla redan som jobbar med arrangemanget sedan ett år tillbaka, förklarade Bengtsson entusiastiskt.
När han får frågan om hur många timmar man kommer att lägga ner tar han en djup suck!
– Oj! Det vågar jag bara inte tänka på. Det är ett gigantiskt arbete som utförs av många olika personer. Bara ansvarig banläggare Thomas Henmyr, Vilse 87, lägger ner hundratals timmar för att de 20 000 löparna skall bli nöjda efter sin tur i skogen.
Lars-Gunnar berättade att han fotograferat många hundra bilder och mängder med anteckningar för att nästa års etapp på Ryssberget skall bli så perfekt som möjligt.
Och med eldsjälen från Stigmännen som är lite av Mr arrangemang är det ingen som tvivlar. Han verkar heller inte tappa formen i skogen av alla uppgifter.
– Nej, jag gjorde ett drömlopp i skogen i går, avslutade Lars-Gunnar.