1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Beslutet som rör upp känslor i Mjällby AIF

På fredagkvällen kom beslutet att den avbrutna matchen mellan Djurgården och Mjällby AIF ska återupptas där den avbröts.
I Mjällby AIF möttes disciplinnämndens beslut med förvåning och bestörtning.
– Jag är chockad, säger ordföranden Ronny Södergren.
Nyheter • Publicerad 12 april 2013
TRÄFFAD. Robin Strömberg firar sitt 1?0-mål. I samma sekund faller Gbenga Arokoyo till marken, träffad av ett päron. I går kom disciplinnämndens beslut efter den avbrutna matchen, det var inte ett beslut som gick till Mjällbys fördel.
TRÄFFAD. Robin Strömberg firar sitt 1?0-mål. I samma sekund faller Gbenga Arokoyo till marken, träffad av ett päron. I går kom disciplinnämndens beslut efter den avbrutna matchen, det var inte ett beslut som gick till Mjällbys fördel.Foto: Jonas Ekstr?mer / SCANPIX

Det var i den 37:e matchminuten, sekunderna efter Robin Strömbergs mål, som Djurgårdspubliken på ena långsidan kastade in föremål i riktning mot Mjällbyspelarna. Flaskor och mynt träffade inte sitt mål, men ett päron knockade Gbenga Arokoyo.

Domaren Tobias Mattsson fann situation så allvarlig att han omedelbart bröt matchen.

Efter nästan en timmes diskussioner kom beslutet att matchen definitivt skulle brytas eftersom det inte gick att garantera spelarnas eller funktionärernas säkerhet.

Det fanns tre olika scenario hur disciplinnämnden skulle döma:

Återuppta matchen där den bröts.

Börja om på nytt, det vill säga 0-0 och spel i 90 minuter.

Och så det som Mjällby AIF upplevt som det enda självklara och det enda rätta: Mjällby AIF tilldöms en 3–0-seger.

Men så blev det alltså inte.

– Som ordförande i en liten förening är man väl lite luttrad, men jag är inte förvånad. Däremot väldigt besviken och faktiskt chockad. Det är Davids kamp mot Goliat och Goliat vann. Jag tror inte att någon som inte är djurgårdare tycker att detta är rätt beslut, säger Södergren.

Matchen kommer att återupptas vid ställningen 1–0 till Mjällby i den 37:e minuten. Ingen publik får närvara. Djurgården döms dessutom till böter på 15 000 kronor.

– 15 000 kronor, det är löjligt. Det kostar oss 70 000–80 000 kronor att åka upp till Stockholm en gång till.

Både Mjällby AIF och Djurgårdens IF har haft möjlighet att yttra sig innan disciplinnämnden tog sitt beslut.

– Djurgården har skrivit en 15-sida inlaga om både ditten och datten, säger Södergren syrligt.

Disciplinnämndens ordförande Khennet Tallinger tycker att det är ett rättvist straff.

– Jag tycker att det var ett väl avvägt straff med tanke på vad som hände och att det var publiken som fördärvade en så fantastisk inramning och fin match. Vi anser det rimligt att matchen ska återupptas i den minut som den stoppades, och med det resultat som då gällde, och spelas färdigt. Men framför tomma läktare eftersom det var publiken som förstörde, säger Tallinger till TT.

Att en match återupptas från samma minut som den stoppades är ett unikt beslut.

– Det är första gången sedan en regeländring för något år sedan. Tidigare skulle matchen spelas om från början. Men det ändrade man i regelverket, att man fick en möjlighet att återuppta matchen, säger Tallinger.

– Men hade det varit i 89:e minuten hade vi inte tagit ett sådant beslut. Det hade inte varit rimligt. I ett sådant fall hade vi tilldömt Mjällby segern.

Ronny Södergren:

– Med det här beslutet underkänner också disciplinnämnden domarens beslut.

Kommer ni att överklaga?

– Jag vet inte om det går, men det finns ett regelverk och hade man följt det ska Mjällby AIF tilldömas segern.

Vilken dag matchen ska spelas är ännu inte fastlagt.

Connie Nilsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.