1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Bergwall ska få talangerna att lyfta

Vinterlägret, med nästan 300 ungdomar, lever sitt liv. Lite vid sidan om lever de som kommit lite längre, elittalangerna. - De är handplockade, säger ansvarige instruktören Nanne Olsson.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2007

Blekinge Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna, i samarbete med Elitidrottscentrum Syd, har inför årets Vinterläger, som inleddes i går, tagit ytterligare ett kliv framåt.

I år är Vinterlägret inte bara till för de som valt att satsa på badminton, bordtennis, bowling, fäktning, friidrott, handboll, handikappidrott, simning och tennis utan också för 14 talanger som kommit långt i sina respektive idrotter.

- De är med i juniorlandslaget eller på gränsen till juniorlandslaget, säger Olsson.

Satsningen är riktad till de ungdomarna, men också mot deras tränare.

- Vi vill fånga upp den bästa kunskapen som finns i landet och försöka få ut den till föreningarna, säger Olsson.

Så därför fanns exempelvis moderne femkamparen Daniel Sonberg i Sunnahallen, liksom Mjällby AIF-talangerna Jacob Lennartsson och Johan Holgersson, Karlshamns HF:s Hanna Jeppsson och Viktoria Henriksson, Louise Wickström, lika bra i både fotboll och innebandy, Linus Möller och David Thorngren, Lyckeby BTK, Måns Sandgren, OK Orion, Björn Hansson, Karlshamns SK och ytterligare några talanger och dessutom tränare som exempelvis Marcus Sjöberg, Lyckeby BTK.

Fram till att lägret avslutas på fredag ska de matas med kunskap. Förhoppningsvis ny kunskap.

- Det är första gången vi provar det här, säger Nanne Olsson.

Blekinge IF:s och SISU:s satsning bygger på att stötta elitidrotten enligt en uppgjord plan.

- Det handlar om tre delar: vi ska ta hit föreläsare för att få in kunskap i länet, talangutveckling och att förmedla träningstjänster.

Ett led i stöttningen var att bjuda in Carolina Klüfts och systrarna Kallurs tränare, Agne Bergwall, Växjö.

- Bra att vi kan ha det här samarbetet mellan idrotterna. Vi har mycket att lära av varandras kunskap, säger Bergwall.

Näst sist blev bäst Bergwall berörde bland annat ordet talang och han ställde frågan vad som är talang. Talang är enligt Bergwall inte bara fysisk talang, mental talang och en kropp som tål hård träning utan också någon med rätt inställning.

- Christian Olsson kom näst sist på USM en gång. Sex år senare var han bäst i världen.

Sa Bergwall och gick från ord till handling. Han visade ett antal övningar där kroppen belastades på olika sätt. Med en enkel pinne som enda redskap blev Sonberg, Jeppsson, Lennartsson och de andra talangerna snabbt varse att även det enkla blir effektivt bara det görs på rätt sätt.

- Det är just sådant här som föreningarna har så svårt att fixa själva. Oftast löser de ett gymkort och så hamnar de hos en bodybuildare, säger Olsson.

Fystest Under veckan kommer talangerna och ett antal tränare även att få ta del av Ingemar Skärvstrands kunskaper i ämnet snabbhet, styrkelyftsprofilen Johan Swahns ämne är förstås givet och mellan de passen kommer Nanne Olsson att köra sitt specialämne: fysprofilen.

- Tanken är att fysprofilen ska kunna göras på hemmaplan så att man slipper åka upp till Bosön.

Fystesten, som innehåller elva olika övningar, är en svensk uppfinning som snart kommer att gå på export. Kort sagt handlar den om att mäta den allmänfysiska statusen på en idrottare.

- Värden anpassas efter idrott, säger Olsson.

Lagidrotterna sladdar Det Olsson sett hittills av gjorda svenska tester är att en del idrotter ligger efter.

- Det har varit en period av grenspecifik träning och där- för saknas det kondition och styrka.

Lagidrotterna ligger efter. Olsson tror det handlar om trender.

- Allt ska tränas med boll. Det behövs styrketräning och rå-kubbning - om man vill nå eliten.

Miro Zalar, som är den som ska försöka sy ihop lägret på fredag, håller med i ämnet trender.

Det har varit försäsongsträning med aerobics, det har varit hockeyspelare som brottats och mycket, mycket annat.

- Jag tycker inte om det och man måste hela tiden fråga sig varför och om det är bra.

Sak samma med Agne Bergwalls instruktioner i ämnet styrketräning och lyftteknik. Inte så att Zalar på något sätt ifrågasätter Bergwalls metoder.

- Det är en sak att få kunskapen, men har ungdomarna möjligheten att använda hjälpen de får här? Kommer Mjällbykillarna någonsin att lyfta vikter mer och finns det vikter på Listerlandet?

Connie Nilsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.