1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Zahui i tårar: "Vill att ni slutar döda oss"

Den svenska basketstjärnan Amanda Zahui har sett videon då en polisman pressar sitt knä mot George Floyds nacke tills han slutar andas.
Hon kan inte få den ur huvudet.
Amanda Zahui. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT

Det är inte första gången som 26-åringen står upp för svartas rättigheter. Zahui har en vit mamma och en svart pappa, med rötterna i Elfenbenskusten, och berättade i en intervju med Kit för fyra år sedan hur hon kände sig utsatt när hon bodde i USA.

– Jag är mulatt, jag är halv-vit och halv-svart, men här i USA finns det många som brukar kallas ”light skin” och som har samma hy som jag men som är helsvarta. Det syns ingen skillnad på dem och mig. Så det skulle kunna vara jag som sitter där i bilen och blir stoppad och gud vet vad som händer, sade Amanda Zahui.

Studerade i Minnesota

Då bodde hon i USA och spelade för WNBA-laget New York Liberty. Numera är hon tillbaka i europeisk basket, men engagemanget för mänskliga rättigheter falnar inte.

På lördagen lade hon ut en tretton minuter lång video med sina tankar efter den svarte mannen George Floyds död i Minneapolis, Minnesota, i måndags.

– Jag är trött på att fälla tårar av ilska och smärta. Och jag vill att de jävlarna ska sluta döda oss, säger Zahui, som hade afroamerikansk historia som huvudämne när hon tidigare studerade på University of Minnesota.

En video från gripandet visar hur en polis pressar sitt knä mot Floyds nacke. Man hör hur Floyd, med ansiktet nedpressat mot gatan och iförd handbojor, vädjar om hjälp och flera gånger säger "snälla, jag kan inte andas", innan han blir livlös. Han förklarades senare död på sjukhus i Minneapolis i Minnesota.

"Skulle ha blivit skjuten"

– Videon spelas upp i mitt huvud hela tiden. Hans sista sekunder i livet spelas upp om och om igen. Jag kan inte få den där videon ur huvudet, säger Zahui.

Den svenska basketstjärnan har svårt att hålla tårarna borta och försöker föreställa sig hur hon själv hade agerat i samma situation, med en polismans knä och kroppstyngd över nacken.

– Vad skulle jag ha gjort? Jag skulle inte ha gjort något. För om jag skulle ha rört på mig och slagits för mitt liv, så skulle jag ha setts som ett hot. Jag skulle antagligen ha blivit skjuten.

Hon vädjar också till alla vita människor och ber att fler ska stå upp för svartas rättigheter.

– Jag försöker komma på vad jag kan göra för att få världen att sluta hata oss, vad jag kan göra för att stoppa lagarna och ta ifrån människor privilegiet att ha rätten att döda oss. Jag försöker komma på vad jag kan göra för att stoppa det slaveri som fortfarande pågår.

Läs mer

Antagningen

Listan komplett: Här är alla som kom in på gymnasiet i Blekinge

Se vem som kom in på vilken linje

Ronneby

Bygg: Bostäder kan byggas vid skärgårdspärla

Planer på omkring 15 marklägenheter

Olofström

Larm om brinnande lastbil - bromsar överhettade

SOS larmades 10.21

Sölvesborg

Dubbla inbrott: Välte kassaskåp och krossade fönster

Stödboende och skola drabbade

Nyheter

Olycka: Motorcykel i dike

Person skadad men vid medvetandet.

Sport

FKK åkte på en ny smäll

Fast det fanns positiva bitar: ”Ett fall framåt”