Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Utomhusrekord för Duplantis: "Coolt"

Han är bäst genom tiderna inomhus. Och nu också utomhus.
Armand Duplantis klarade 6,15 meter i Rom och har därmed hoppat högre än någon annan utomhus.
Friidrott • Publicerad 17 september 2020
Armand Duplantis är bäst genom tiderna även utomhus.
Armand Duplantis är bäst genom tiderna även utomhus.Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

Han har jagat 6,15 vid flera tillfällen. I Lausanne avbröts jakten på grund av mörkret. I Bryssel några dagar senare rev han tre gånger och i Berlin blåste chansen bort. Men vid Diamond League-galan i Rom gick det vägen för 20-årige Armand Duplantis.

Han säkrade segern i tävlingen när han klarade 5,85 och tog sedan 6 meter i första försöket. Efter att ribban begärts upp på 6,15 hade han en rivning, innan han klarade i andra – med luft till ribban.

Annons

– Det är coolt. Jag ville verkligen så gärna ta mig över 6,15, säger han i intervjun med C More efteråt.

Förvirrande

Stavhopp är den enda friidrottsgrenen där det inte finns separata utomhus- och inomhusrekord. Därmed gäller Duplantis rekord på 6,18 – som han satte inomhus – som världsrekord även om Sergej Bubka fram till torsdagskvällen hade hoppat högst av alla utomhus. Förvirrande? Det var just det Duplantis ville råda bot på.

– Folk började bli förvirrade, vissa trodde att jag hade världsrekordet – andra att jag bara hade inomhusrekordet. Jag ville bara reda ut förvirringen och klara båda så att jag kan säga att "det är världsrekordet, jag har det oavsett vad", säger han.

Dessförinnan hade han dock fått upp ett och annat ögonbryn hos publiken. På 5,85 gick nämligen inte Duplantis att känna igen när han inledde med att avbryta ett hopp efter ansatsen och därefter hoppa tillräckligt högt, men framför (!) ribban.

– Jag vet inte vad som hände egentligen. Det är typ första gången jag gör det, jag gjorde det en gång när jag var 13, hoppade framför ribban. Det händer aldrig – det var galet. Där blev jag lite orolig och tänkte att jag var tvungen att samla ihop mig. Men det gjorde jag, säger han med ett leende till C More.

Slog 26 år gammalt rekord

Det gjorde han sannerligen. När han tog 6 meter i första var allt som vanligt igen. Duplantis bjöd på show som slutade med att han slog Sergej Bubkas toppnotering från 1994 utomhus. Showen fick dock inte upplevas på plats av vare sig mamma Helena eller pappa Greg som bägge är tränare till stavhoppsstjärnan.

– Det var det första jag tänkte på när jag klarade. Alla missade det. Pappa har otur, han var inte med på 6,17, 6,18 och nu 6,15. Det är en grym värld, säger Duplantis.

Sedan tidigare innehar "Mondo" världsrekordet på 6,18, som han klarade inomhus tidigare i år.

Fakta: Armand Duplantis

Född: 10 november 1999 i Lafayette, USA (20 år).

Smeknamn: ”Mondo”.

Bor: Lafayette, Louisiana, och i Uppsala.

Familj: Mamma Helena från Sverige och pappa Greg från USA. Storebröderna Andreas och Antoine samt lillasystern Johanna.

Främsta meriter (urval): Världsrekordhållare i stavhopp på 6,18 meter (rekordet sattes inomhus men räknas som övergripande världsrekord). Har även hoppat det högsta hoppet genom tiderna utomhus på 6,15. VM-silver 2019, EM-guld 2018, U20-VM-guld 2018.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons