Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Svensk Infantino-protest: "Vårt sätt att markera"

Det fanns ingen motkandidat.
På torsdagen valdes kontroversielle Gianni Infantino om som ordförande i Internationella fotbollsförbundet (Fifa) i ytterligare fyra år.
Sveriges representanter på plats applåderade inte omvalet av Infantino.
Fotboll • Publicerad 16 mars 2023
Gianni Infantino blev på torsdagen omvald som Fifa-ordförande. Arkivbild.
Gianni Infantino blev på torsdagen omvald som Fifa-ordförande. Arkivbild.Foto: Aaron Chown/AP/TT

Generalsekreterare Håkan Sjöstrand och styrelseledamot Simon Åström var på plats på Fifa-kongressen i Kigali, Rwanda, för Svenska fotbollförbundets (SvFF:s) räkning.

De svenska representanterna applåderade inte när Infantino valdes om.

Annons

"Det är vårt sätt att markera och i linje med förbundsstyrelsens beslut", säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson i en kommentar på förbundets hemsida.

Norska sajten Idrettspolitikk skriver att svenskarna på plats i Kigali även ska ha ställt sig upp bland de sista när övriga reste sig för att applådera Fifa-ordföranden.

Står inte bakom Infantino

SvFF stödjer inte Infantino.

"Vi var tydliga med att ett stöd från svensk sida förutsätter ett antal åtgärder från Fifas sida – inrättandet att ett migrantarbetarcenter i Qatar, en förbättrad dialog med de europeiska förbunden och en tydlig satsning på damfotbollen. Tyvärr har vi inte sett den utveckling vi hoppats på, vilket gör att förbundsstyrelsen anser att vi inte kan ställa oss bakom Infantino", säger Karl-Erik Nilsson.

"Vi hoppas dock på att framsteg i relationen med Fifa, och inom de förbättringsområden vi har pekat på, kan ske över tid. Vid onsdagens möte mellan ett antal europeiska förbund, SvFF inkluderat, och Fifa betonades starkt vikten av att fortsätta att konstruktivt diskutera dessa frågor. Vi får hoppas att det kommer att leda till de förändringar vi önskar se under kommande år."

"Jag älskar er"

Enligt norska TV2 applåderade inte heller Lise Klaveness, ordförande i norska fotbollsförbundet, när Infantino blev omvald. Det ska inte heller representanter för nederländska förbundet, engelska förbundet och tyska förbundet gjort.

– Vi är inte nöjda med omvalet, sade Klaveness till TV2 inför kongressen.

Infantino kommer nu sitta kvar på posten till och med åtminstone 2027.

– Tack till er alla, min familj, min fru, mina vänner, mitt lag, säger han i sitt tacktal och fortsätter:

– Alla de som älskar mig, jag vet att det är många. Och de som hatar mig, jag vet att det är några få – jag älskar er alla.

Annons

Infantino syntes söka reaktioner bland gästerna i lokalen efter sina ord men fick bara gehör från en annan person framme vid podiet.

– Vi älskar dig herr ordförande, hördes någon säga.

"En ära"

– Att vara ordförande för Fifa är en stor ära och ett privilegium med stort ansvar. Jag är verkligen rörd över ert stöd och jag lovar er att jag kommer fortsätta tjäna fotbollen världen över och alla medlemsländer, säger Infantino.

– Ledarskap handlar om att lyssna och att leda, ledarskap handlar också om att agera, jag är här för att agera. Ni kan fortsätta lita på mitt engagemang, det enda jag önskar från er är att fortsätta jobba hårt för att ena fotbollsvärlden.

Infantino har varit ordförande i Internationella fotbollsförbundet (Fifa) sedan han tog över efter skandalomsusade Sepp Blatter 2016. 2019 valdes Infantino om – utan någon konkurrens även den gången.

Fakta: Gianni Infantino

Fullständigt namn: Giovanni Vincenzo Infantino.

Ålder: 52 (född 23 mars 1970 i Brig, Schweiz).

Aktuell: Valdes på torsdagen om som ordförande för Internationella fotbollsförbundet (Fifa). Ett uppdrag han har haft sedan 2016. Under sin tid som ordförande har han blivit omstridd, bland annat för allt som skedde runt VM i Qatar, bristande satsningar på damfotboll och för hans nära kontakter med Rysslands president Vladimir Putin.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons