1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Publik eller inte? Nya bud kring Bilbao

Europeiska fotbollsförbundet Uefa vill ha publik på sommarens EM-matcher.
Först gav Bilbao – där Sverige möter Spanien i premiären – tummen upp. Senare kom det spanska fotbollsförbundet med ett negativt besked.
Dessutom är det frågetecken för Dublin – där Sverige ska möta Polen och Slovakien.
Fotboll • Publicerad 7 april 2021
Sverige kan få spela EM-premiären mot Spanien i Bilbao inför publik. Eller inte. Eller någon annanstans. Arkivbild.
Sverige kan få spela EM-premiären mot Spanien i Bilbao inför publik. Eller inte. Eller någon annanstans. Arkivbild.Foto: Javier Soriano/AP/TT

Uefa satte onsdagen som tidsgräns för de tolv EM-värdstäderna att presentera om man kan ta in publik på matcherna i sommarens mästerskap.

Den har nu förlängts.

De städer som inte kan garantera publik på arenorna riskerar att bli av med EM-värdskapet – om Uefa står fast vid krav som många menar inte kan ställas.

Beskedet från det irländska fotbollsförbundet är illavarslande för Dublin som värdstad – och för det svenska landslaget som planerat att ha sin bas utanför staden och schemalagts att spela mot både Slovakien och Polen på Aviva Stadium.

Kan inte ge garantier

"Det irländska fotbollsförbundet har i dag, efter rådgivning från regeringen, gett besked till Uefa att under rådande covid-19-pandemi så kan vi inte i det här läget erbjuda garantier vad gäller miniminivåer kring åskådarantal för matcherna som ska spelas i Dublin i juni", skriver förbundet i ett uttalande som TV4 Fotbollskanalen återger.

Positiva besked – i alla fall enligt Uefas planer – kom under onsdagen från Bilbao, Sveriges premiärarena, och från Amsterdam.

Där kan arenorna öppnas och fyllas med 25 procent av kapaciteten, skriver Reuters.

Smittan måste ned

Men för att det ska kunna genomföras i Bilbao – där Sverige möter Spanien den 14 juni – måste smittnivåerna vara lägre än vad de i dagsläget är.

Om publik tillåts kan Spanien, som spelar alla sina matcher i Bilbao, räkna med att ha runt 13 000 åskådare på sina matcher.

Liknande villkor gäller för eventuella publikmatcher i Amsterdam, och om smittnivåerna tillåter räknar Nederländernas fotbollsförbund att arrangera matcher med runt 12 000 åskådare på plats.

I Amsterdam ska alla i publiken ha testat negativt och ett strikt regelverk kommer att gälla på arenan.

Förbundet säger nej

Men enligt ett uttalande från det spanska fotbollsförbundet på onsdagskvällen blir det omöjligt att släppa in publik i Bilbao redan i juni.

Hur det hela slutar återstår att se, men risken finns att Sverige får spela sina gruppspelsmatcher i andra städer än Bilbao och Dublin.

Storbritannien har erbjudit sig att spela fler matcher i Glasgow och London om Uefa väljer att ta ifrån några utsedda värdstäder arrangörskapet.

Sedan tidigare ska Italiens regering, enligt Reuters, ha gett grönt ljus för publik på Roms Olympiastadion, där bland annat öppningsmatchen Turkiet–Italien spelas den 11 juni.

Den 19 april sammanträder Uefas exekutiva kommitté och den 20 april är tanken att ett slutgiltigt beslut tas om EM:s värdstäder och publik.

EM spelas mellan den 11 juni och den 11 juli.

Fakta: Fotbolls-EM:s värdstäder

Totalt är tolv städer värdar för sommarens fotbolls-EM:

Amsterdam, Baku, Bilbao, Bukarest, Budapest, Köpenhamn, Dublin, Glasgow, London, München, Rom och S:t Petersburg.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.