GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ukrainska stjärnan: De har hela livet i två säckar

Lesia Tsurenko riktar kritik mot ryska ”lögner” om en missilattack mot ett köpcentrum.
Den ukrainska tennisspelaren uttalade sig efter att ha nått tredje rundan av årets Wimbledon-turnering.
Tennis • Publicerad 29 juni 2022
Lesia Tsurenko riktar kritik mot Ryssland.
Lesia Tsurenko riktar kritik mot Ryssland.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
"Jag kan bara fortsätta spela", säger Lesia Tsurenko.
"Jag kan bara fortsätta spela", säger Lesia Tsurenko.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Tsurenko, som bar ett band i de ukrainska färgerna, besegrade Anhelina Kalinina, även hon från Ukraina, med siffrorna 2–1 i set (3–6, 6–4, 6–3).

Enligt Tsurenko visade publiken, som viftade med ukrainska flaggor, ett fantastiskt stöd.

På presskonferensen efter matchen sade 33-åringen att hon hade fått tillstånd av Wimbledon att bära bandet, med hänvisning till "de fruktansvärda saker som pågår i Ukraina”.

– Framför allt är det smärtsamt för mig att se att till exempel köpcentret i Krementjug inte användes, enligt rysk propaganda, säger Tsurenko.

– Det är en lögn, för min tränare är från den staden. Hans svärmor... hon arbetade i det köpcentret, och hon hade till all lycka ledigt för en dag.

En rysk missil förstörde i måndags köpcentrumet i den staden Krementjug och dödade, enligt lokala tjänstemän, minst 18 civila.

Rysk missilattack i Krementjug

Den ryska armén sade dagen efter att de hade attackerat närbelägna vapendepåer. Depåer som enligt Moskva inte var i drift vid tiden för attacken.

Tsurenko sade att hon kände sig maktlös i och med situationen i sitt krigshärjade hemland, som Ryssland invaderade i februari.

– Jag tycker att det verkar som om det inte finns något som jag kan göra, säger Tsurenko.

– Så det enda jag kan är att fortsätta att spela, och som jag sade donerar jag 10 procent av mina prispengar.

"Trodde jag hade många vänner"

Tsurenko säger även att hon stöder Wimbledons beslut att förbjuda ryska och belarusiska spelare från grand slam-turneringen.

Hon säger därtill att hon bara kontaktats av en vitrysk spelare och en rysk spelare, som sagt att de var emot kriget.

– Jag trodde att jag hade många vänner på touren, särskilt ryssar och belarusier, säger hon.

Tsurenko, rankad 101:a i världen, uppmanar människor runt om i världen att hjälpa till om de kan.

– Om de tror att en donation på 10 dollar inte betyder något, så är inte sant. Det betyder en hel del. I min regions huvudstad, Mykolajiv, har de redan varit utan vatten i några månader. Så om du tror att 10 dollar inte är något, så är det 10 flaskor vatten för dessa människor.

– Jag har befunnit mig vid den polska gränsen till Ukraina och jag såg hundratusentals människor. De vet inte var de ska åka. De har hela livet i två säckar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.